A karácsonyi, meghitt delírium első lépése legyen a boros tea. Ha felbátorodtunk, nyissunk otthoni szeszfőzdét a Kiadó kocsma útmutatásai alapján, atombiztos lelkibékénk eléréséhez pedig folyamodjunk Ír Kávéhoz vagy Forró Vajas Rumbombához. Józanon forró csokival boldogíthatjuk magunkat vagy forró, fűszeres almaborral.

A téli hónapoknak legalább olyan fontos alapkelléke a forralt bor, mint a nyári kánikulának a jéghideg (jó esetben) nagyfröccs. A hónapok múlásával mindössze az ivászat funkciója változik. Nyáron hűlni, télen melegedni szeretnénk, erre pedig a legjobb megoldás a meleg ital alkoholos befolyással.

Ipari forraltbor

A sort a klasszikussal, a forralt borral kell kezdenünk. Amikor nemrég fagyott orral és lábujjakkal betértünk szerkesztőségünk dolgozóinak egyik törzshelyére, a Kiadó kocsmába, gőzölgő alkoholra vágytunk. A titkos receptet most meg tudjuk osztani a Velvet olvasóival is. Ipari mennyiségről van szó, de forralt bort ritkán készítünk szólóban, nagyobb partikon gond nélkül eltűnik ekkora mennyiség.

Hozzávalók: 3 liter fehérbor, 1,5 liter rosé, 1.5 liter víz, 3 narancs és 1 citrom (hámozva, gerezdekre vágva), 1 alma (gerezdekre vágva), 33 darab szegfűszeg (vagy ízlés szerint 1-2 marok), 2 csomag fahéjrúd, nagy, púpos bögre cukor (30 dkg). Professzionális forralt bort készítő masina hiányában folyamodjunk a mezei módszerhez: főzzük és fűszerezzük addig a hozzávalókat egy nagy lábosban, amíg el nem érjük a kívánt ízvilágot és hőfokot. Egy-két (három) bögrétől garantáltan fejreállunk és nem fogjuk érezni a hideget. A kényelmesekre is gondoltunk: nekik ajánljuk az IKEA vörösboros, konyakos és rumos Glögg italait 1190 és 1890 forint között. Csak melegíteni kell.

A forralt bor egy szerényebb változata a boros tea. Ezt a műfajt mi alapvetően időhúzásnak tartjuk, ugyanoda jutunk vele, mint a forralt borral, csak hosszabb időbe telik.

Boldogítsa magát rummal!

A bornál lényegesebben jobban ütnek a rummal fűszerezett téli italok. Ezeknek legegyszerűbb válfaja a rumos tea, amit elsősorban magányos estékre ajánlunk, amikor nincs energiánk ahhoz se, hogy elmenjünk otthonról valami komoly italt szerezni, de ahhoz se, hogy otthoni szeszfőzdét nyissunk. Egy kis rum a forró teába üdvözítő megoldás.

A méltán közkedvelt grog forró víz és rum keveréke, amit a forralt borhoz hasonlóan cukorral, citromlével és fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg) kell megtámogatni. A grognál is pepecselősebb a Forró Vajas Rum néven futó forró, vajas, rumos, amerikai itóka. Hozzávalók négy személyre: 150 g barna cukor, 100 g vaj, 80 g méz, ½ kiskanál fahéj, ½ kiskanál szegfűszeg és szerecsendió, 170 ml rum, 500 ml forró víz, 4 fahéjrúd. Mixerrel keverjük össze az első 6 összetevőt, adjuk hozzá a forró vízhez és rumhoz, majd osszuk el 4 bögrére.

Alkoholos koffeindózis

Sok téli, alkoholos ital alapanyaga a kávé. Ennek a kombinációnak egyik legismertebb formája az Ír Kávé. Ne hagyjuk, hogy átverjenek minket whiskys cappucinóval: az ír kávét sok helyen elrontják, pedig valójában könnyű elkészíteni, akár otthon is. Egy adag forró eszpresszóhoz adjunk egy adag forró whiskyt (ír whisky hiányában skót whiskyvel is ugyanazt a hatást lehet elérni), majd óvatosan kanalazzunk az ital tetejére friss, édes tejszínhabot.

A kávéhoz gyakran adnak még rumot, ennél azonban nekünk jobban ízlik a Kahluával (kávélikőr) vagy Baileys Irish Creammel feljavított koffeinbomba.

Az absztinencia jegyében

Ha nem akarunk fejreállni (de miért is ne?), természetesen létezik egy alkoholmentes út is, csokoládéval van kirakva. A forró csokit zacskós illetve 100%-osan házilag barkácsolt verzióban készíthetjük. A nagy kakaó/forró csoki rajongóknak a gourmet boltokban fellelhető tasakos porokat ajánljuk, mint amilyen például a Café Tasse sima, narancsos, vagy éppen erdei gyümölcs ízű változata. Zárójelesen megjegyeznénk, hogy míg a forró csoki esetében opcionális a rum, semmiképpen sem árt neki, ha egy bátor mozdulattal erősítjük. Ennek legfinomabb, ráadásul fehér csokis változatára a Moszkva tér felett, az Alkoholos Filc nevű apró kávézóban találtunk rá.

A forró almabor (cider) gondolata minden Amerikából jött embernek jelent valami meghittet. Olyan csekély alkholotartalma van, hogy a fenti kategóriákhoz aligha sorolható. Az almabor az almalé erjedt, sűrű, szűretlen változata, ebből készítik a forró cider-t, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, opcionálisan juharszirup és narancshéj hozzáadásával. Könnyeket csalhat az ember szemébe egy bögre óvodát idéző, karamellás tej Rummal még többet.