A frissen vízummentessé vált magyarok előtt új lehetőség nyílt, amennyiben olcsóbban szeretnének karácsonyi ajándékokat venni. Megterveztünk egy párnapos New York-i bevásárlótúrát, hogy megtudjuk, van-e értelme a tengerentúlról hozni ajándékokat. Ha mindent szépen elvámolunk, akkor nagyjából csak Apple termékeket érdemes hozni, de ha átcsempésszük Ferihegyen az ajándékokat, akkor szinte bármit érdemes az Egyesült Államokban venni.

Egy karácsonyi vízummentes nagybevásárláshoz az USA-ba elsősorban sok pénzre és biometrikus útlevélre (e-útlevél) lesz szükségünk, amit - ha nem akarunk egy hónapot várni az utazásra - gyorsított eljárással tízezer forintért tudunk beszerezni öt nap alatt.

Döcögős indulás

Miután megvan az útlevél nem kell vízumot igényelni, de az Electronic System for Travel Authorization (ESTA) formanyomtatványát ki kell tölteni, szerencsére minden elektronikus úton megy. Két buktatója van a dolognak: az Egyesült Államok nagykövetségének honlapján rossz a link az ESTA honlapjára, használja ezt, ez működik. Ráadásul az oldal egyelőre nincs kész magyar nyelven, de a nagykövetség kőkorszaki módszereket bevetve lefordította az ESTA igénylés teljes menetét, majd az egész procedúrát PDF formátumban elérhetővé tette magyarul az oldalán. Tényleg érthetetlen, hogy a fordítás birtokában miért nem készült még el a magyar kezelőfelület, de nem ez fog minket visszatartani az utazástól.

Közben szereznünk kell repülőjegyet is. Nincs nagy különbség a bécsi és a budapesti indulás között, Delta Airlines gépeket érdemes nézni, most nagyjából 115-125 ezer forintért megkapjuk a jegyet. Ezen kívül mindenképp kell még szállás, ne legyenek nagy igényeink, bevásárolni megyünk. Azért persze a hálótermek kizárva, így a Hostelworld szerint éjszakánként nagyjából 15 ezer forintért kaphatunk saját ágyat New York-i hostelekben, illetve olcsó hotelekben.

Minimum 3 éjszakát kell maradnunk, az 45 ezer forint, plusz a repülőjegy, tehát nagyjából 160 ezer forint nyereséget kéne kigazdálkodnunk a bevásárlás végére, hogy mindenképp megérje az út. De felfoghatjuk az utazást a saját magunknak adott karácsonyi ajándéknak is.

Kezdjük a spórolást

Az Egyesült Államokból jellemzően elektronikai cikkeket és ruhákat érdemes behozni Magyarországra, ezekben a kategóriákban találjuk a legnagyobb árkülönbségeket.

Jó sok feltételezett pénz van nálunk a pénzpiaci válság ellenére, ezért jó sok mindent vásárolunk New Yorkban. Először veszünk egy Canon 40D digitális fényképezőgépet, amit itthon nagyjából kétszázhatvanezer forintért kapunk meg. Az USA-ban ennek az ára körülbelül 230 ezer forintnyi dollár.

Ezen kívül veszünk még notebookot is. Ha Apple pártiak vagyunk, nagyon jó árakkal találkozunk az USA-ban. Az új MacBook százezer forinttal olcsóbb, mint itthon. A Magyarországon 330 ezres alapmodellt megkapjuk 234 ezerért.

Ha nem szeretjük az Apple-t vehetünk Windows alapú notebookot is. Mi találomra egy igen jól felszerelt Acer Aspire gépet választottunk. Ez itthon 220 ezer forint bruttó, New Yorkban megszerezhetjük százkilencvenért.

Van már notebookunk, fényképezőgépünk. A biztonság kedvéért vegyünk iPod shuffle mp3-lejátszót is. Ebből a legolcsóbb darab itthon tizennégyezer forint, de az exkluzív piros egy kicsivel drágább. Itt alig háromezer forint az árkülönbség, viszont a különleges piros darab is csak 50 dollár, úgyhogy azon akár ötezer forintot is spórolhatunk.

Mindenképpen vegyünk ruhát is. A nagy amerikai sportmárka termékeit néztük meg. Egy Nike Air Classic cipő itthon harmincötezer forint, egy New York-i Nike boltban alig tizenötezret kérnek érte, ráadásul sokkal nagyobb a színválaszték is. A Nike pólóiból az USA-ban nagyjából 30 dollár a legérdekesebb darab is. Ennyi pénzért itthon (kb. 7000 forint) egy átlagos, mindenféle mintától, felirattól mentes darabot kaphatunk csak. Átlagosan 2-3000 forintot spórolunk pólónként.

A fekete leves: a vám

Magyarország is tagja az egységes európai vámtarifarendszernek, szép szóval a TARIC-nak. Az Egyesült Államok viszont eszerint a rendszer szerint harmadik országnak minősül, ezért az onnan behozott termékekre vámot kell fizetni, az Egyesült Államok esetén áfát is, amit nem pont így hívnak a vámos szaknyelvben, de mivel nagyjából 20 %, tekinthetjük áfának.

Létezik az úgynevezett személyes vámmentes keret, ami azt jelenti, hogy 175 euró összértékű behozott áru alatt nem kell vámot fizetnünk. Efölött az érték fölött, 350 euróig szóban is adhatunk árunyilatkozatot, ha még több cucc van nálunk, akkor viszont már írásban is szükséges ezt megtenni.

Minden terméknek van egyedi TARIC azonosítója, ráadásul egy remek internetes adatbázisból azt is megtudhatjuk, hogy az adott termékre melyik országból szállítva mekkora vámot kell fizetni.

Az elektronikai termékekre jellemzően nincs vám, viszont az áfát ilyenkor is ki kell fizetni. Az adatbázisból tényleg mindent meg lehet tudni, de néha megtévesztő. A notebookok például az atomreaktorok áruosztályában vannak, ráadásul a nevük: „10 kg-nál nem nehezebb hordozható automatikus adatfeldolgozó gép, amely legalább egy központi feldolgozóegységet, egy billentyűzetet és egy megjelenítő egységet tartalmaz”.

A Vám- és Pénzügyőrségtől megtudtuk, hogy aki nem jelzi az elvámolni való termékeit, az a csempészet törvénysértését követi el, amiért kisebb értéknél pénzbírságot kaphat. Arra kérdésünkre, hogy a ruhákat be szokták-e jelenteni a vámosok is azt mondták, hogy nem, pedig kéne.

Ennek megfelelően feltételezett utazásunk során az egy pár cipőt és a két pólót mi sem jelentjük be. Ezzel spóroltunk legalább húszezer forintot. Egyébként az áfán felül a cipőnél 16 %, a pólónál 12 % vámot kellene fizetnünk.

Ha a fényképezőgépet és az Acer notebookot elvámoltatjuk, akkor sajnos oda a nyereségünk, mert mindkét tétel valamivel drágábbra jön ki, mintha itthon vettük volna meg őket. Persze könnyen elcsíphetünk néha egészen elképesztő mértékű karácsonyi leárazásokat, ezekben az esetekben jól járhatunk.

A MacBookon még akkor is spórolunk hatvanezer forintot, ha elvámoltatjuk, és igaz ez valamennyi Apple termékre. A kis iPod shuffle vámolás után egy ezressel olcsóbb, mint itthon, de ha esetleg egy 32 Gb-os iTouch-ot néztünk volna, azon már ötezer forintot nyerhettünk volna az itthoni árhoz képest.

A nagy utazás után

Miután eleget bolyongtunk a vámáru tételek dzsungelében, számoljuk össze, hogy nagyjából mennyi pénzt spórolhatunk, ha az USA-ba ugrunk ki karácsonyi ajándékokért.

Az útlevél gyorsított beszerzése nélkül az utazásunk szállással együtt nagyjából 160 ezer forintba került. A cipőn spóroltunk húszezer forintot, és mondjuk hozunk még két pólót, az négyezer. A MacBookot megkaptunk hatvanezerrel olcsóbban, és van még egy itthon 105 ezerbe kerülő iTouchunk is alig százezerért.

Összesen tehát kilencvenezer forinttal jövünk ki olcsóbban, mintha itthon szereztük volna be ezeket, ami sajnos még mindig hetvenezer forintos bukás az utazási költségekhez képest. Persze, ha alkalmi csempésznek állunk, egészen más a helyzet.

Átsétálni a vámellenőrzésen

Amennyiben az ember kockáztat, tényleg megérheti az Egyesült Államokban vásárolni karácsonyra. Egy notebookot, fényképezőgépet a tartozékaival együtt magával vihet az ember az utazásra. Az internetet böngészve több „tuti” módszert is találtunk a vámellenőrzés kijátszására, de mindenhol hangsúlyozzák, leginkább szerencse kérdése, hogy kiszúrják-e az embert a vállán fityegő notebook vagy fényképezőgép miatt.

A legbiztosabb az, ha eltüntetjük annak a nyomait, hogy a készüléket az USA-ban vásároltuk. Célszerű a számlát, akár az eredeti csomagolással együtt, ha ajándékba szánjuk postán elküldeni a saját címünkre. Egyesek azt mondják, még az amerikai kábeleket is adjuk fel. A lényeg, hogy minél kevesebb nyoma legyen annak, hogy a gép induláskor még nem a mi tulajdonunk volt.

Ebben az esetben számon kérhetik viszont a kiviteli engedélyt, ami arra szolgál, hogy bizonyítsuk, valami már a miénk volt az induláskor is. Ezt az engedélyt viszont nem kötelező kiváltani.

A vámosok általában a számlákat keresik, ezért attól mindenképpen meg kell válni. Ha sikerül áthoznunk az árut, akkor könnyen spórolhatunk százezer forintos nagyságrendben, de ha elkapnak, a csempészett áru értékétől függően akár börtönbüntetést is kaphatunk az egész karácsonyi bevásárlást megkoronázandó.