Általában szörnyen nyomasztó a karácsonyi albumfelhozatal, amit általában Andrea Bocelli, az Il Divo és Mariah Carey uralnak a jobbára hallgathatlanul csöpögős lemezeikkel. Idén viszont úgy tűnik, valami megváltozott. Érdekes előadók adtak ki színvonalas karácsonyi lemezeket. Bob Dylan humorosan pörgős, Sting sűrű és kellemes, Tori Amos jól ültette át egyedi hangját a karácsonyi lemezek piacára, de még Neil Diamondnak is sikerült kellemes perceket szereznie.

Mariah Carey, Andrea Bocelli, Il Divo, Various Artists. Eddig nagyjából ezekkel a nevekkel voltunk kénytelenek találkozni, amikor kivételesen nem a Kaláka karácsonyi kazettáját akartuk hallgatni, hogy segítsen megteremteni az ünnepi atmoszférát. A fenti előadókban az a közös, hogy szinte minden évben elárasztják lemezeikkel a polcokat, száz meg száz háztartásba eljuttatva a jobbára hallgathatatlanul gejl karácsonyi zenét. A legidegesítőbb talán a Various Artists-típusú lemez, amin sohasem hallott előadók adják elő minden évben pontosan ugyanazokat a karácsonyi számokat, nagyjából azóta, amióta sokszorosítható a zene.

Így aztán az évek során meglehetősen ciki lett karácsonyi lemezt kiadni, normális előadók nem is próbálkoztak ilyennel, eltekintve persze néhány üdítő kivételtől. Egészen 2009-ig, amikor különféle stílusú és hangulatú, általánosságában ötletesen, igényesen elkészített karácsonyi lemez közül válogathatunk. Nehéz szavakba önteni azt az érzést, amit az okoz, hogy idén nem feltétlenül kell majd remegő kézzel, félve kibontanunk minden cd-formájú csomagot. Persze, aki ilyenre vágyik idén is megkaphatja a magáét, Mariah Carey például az All i want for christmas is you című klasszikusát idén újra kiadja, egy furcsa, nyári hangulatú remix formájában.

Pet Shop Boys - Christmas EP

Aki a zselés szaloncukor mellett is bírja a Pet Shop Boys pattogó rágógumira emlékeztető szintetizátoros popját, annak mindenképpen csak ajánlani tudjuk a zenekar Christmas EP című lemezét. Sajnos csak öt szám van az albumon, és egyik sem igazi újdonság, de az eddig jobbára koncerteken előadott Coldplay feldolgozás, a Viva La Vida egy igazi rajongónak biztos sokat ér, ráadásul van még rajta egy Madness-remix is, meg az It doesn't often snow at Christmas című karácsonyi dal is.

Tori amos - Midwinter Graces

Tori Amos először jelentkezett ilyen jellegű tematikus lemezzel, ráadásul alig fél évvel a korábbi stúdióalbuma, az Abnormally Attracted To Sin megjelenése után. Amos annak ellenére, hogy gyerekként vallásos neveltetést kapott, sokáig küzdött azzal, hogy miben higgyen. A Midwinter Graces című lemezen egy olyan ember karácsonyi dalait akarta bemutatni, akitől távol áll a spiritualitás, és az, hogy különféle dogmákhoz kösse magát. Ha kedveli Tori Amos markáns hangját és a hozzá passzoló elektronikus alapokkal kevert zongorát, ez a lemez remek választás lehet karácsonyra.

Sting - If On A Winter's Night

Sting új lemezével kapcsolatban mindenhol leírják, hogy a címet Italo Calvino Ha egy téli éjszakán az utazó című regényéből kölcsönözte, így mi is megtesszük. Sting három évvel utolsó lemeze után az If On A Winter's Nightra alaposan felkészült. Saját számokat írt, nem különféle régóta ismert karácsonyi dalokat ad elő. Szerintünk ez az idei karácsonyi albumok között az igazán nagy durranás, még akkor is, ha nem ez a kedvencünk. Profi lemez, kellemes hang, bensőséges hangulat. Aki ilyenre vágyik, nem lőhet melle ezzel az albummal. A lemez eddig a legjobban Lengyelországban teljesített, ahol listavezető lett, míg az Egyesült Államokban a hatodik, az Egyesült Királyságban a tizenötödik helyet szerezte meg.

Bob Dylan - Christmas In The Heart

Bob Dylan Tori Amoshoz hasonlóan szintén ugyanabban az évben jelentette meg karácsonyi lemezét, mint a legújabb stúdióalbumát. A Christmas In The Heart egyből a Billboard karácsonyi toplistájának az élén nyitott. A lemezen Dylan ismert, karácsonyi érzelgősségi bombákat dolgozott fel úgy, hogy a rekedt hangjának, és a csöpögéstől mentes előadásának köszönhetően sikerült újra felfedeznünk egy pár régen eltemetett számot. De tényleg, még az I'll Be Home For Christmas is jó az ő előadásában, nem beszélve a Do You Hear What I Hearről. Egyértelműen ez a karácsonyi kedvencünk, többek között azért is, mert a karácsonyi készülődéshez való egyik leghangulatosabb darabot is neki köszönhetjük, a Must Be Santát.

Neil Diamond - Cherry Cherry Christmas

A sorból talán Neil Diamond lóg ki, több okból is. Egyrészt a Cherry Cherry Christmas már a harmadik karácsonyi lemez, ami Neil Diamond neve alatt jelenik meg, másrészt nem annyira átütően élvezhető, mint a fent említett előadók lemezei. Az album legnagyobb negatívuma, hogy vannak rajta számok Diamond korábbi karácsonyi lemezeiről, a nagy pozitívuma viszont, hogy van egy pár új szám is, többek között Adam Sandler Chanukah Songjának egy kellemes feldolgozása. Aki szereti a klasszikus karácsonyi lemezeket, de nem akar leragadni ugyanannál a három előadónál, nyugodtan nyithat az érdekesebb lemezek irányába ezzel az albummal.