Zsidró Tamás vitorlásversenyt álmodott meg nőknek, amire tényleg jöttek igazi női vitorlázók. A fodrász szerint már nincs pejoratív jelentése a kékharisnyának, de ha sok ilyen versenyt szervez még, akkor annyi hülyeséget beszél össze, amennyit csak akar.

Zsidró Tamás hajszobrász (sic!) saját bevallása szerint hajvágás közben álmodta meg egy barátjával a Kékharisnya Regatta elnevezésű versenyt, aminek elvileg az a lényege, hogy népszerűsítse a vitorlázást a hölgyek körében. Az első ilyen megmérettetésen a Velvet is ott járt, azzal a nem titkolt szándékkal, elsősorban, hogy a verseny hülyén sikerült elnevezését leverje a fodrászon, mert a sport iránti elkötelezett szeretetből kifolyólag magát az ötletet semmiképp nem találta ördögtől valónak, sőt.

Aki vitorlázott már, az jó esetben tudja, milyen érzés száguldani a vízen, miközben pusztán a természet erői repítenek a hullámokon, hát ha még olyan szerencsés, hogy közben tudja megfelelően irányítani a tonnás hajót a feneke alatt. Szerencsére azért vannak hazánkban lányok, akik ezeket pontosan tudják, és Zsidró Tamás (egészen pontosan persze nem ő, hanem a Magyar Vitorlásszövetség) áldásos munkájának következményeképp a krém (a teljesség igénye nélkül: Weöres Márta, Sabján Annamária, Magyar Vilma, Halom Borbála, Erdélyi Kriszta) hellyel-közzel képviseltette is magát a versenyen. Így aztán számukra, bár komolytalanul, de ideális lehetőség vetődött fel, hogy összemérjék tudásukat, még akkor is ha a helyzet ennél lényegesen bonyolultabb, mivel nem volt két egyforma típusú hajó, amivel elindultak. 

De még mielőtt a yardstick-szám őrjítően unalmas részleteivel traktálnánk önöket, inkább elmondjuk, hogy Zsidró azért beszerzett néhány celebet is a Harsányi Levente által moderált eseményre, így aztán volt például Jóban Rosszban hajó, ami egy sorozat. Már a Jóban Rosszban. Mondjuk, ők pont borzasztó későn futottak ki a kikötőből, megkockáztatom, hogy már húsz perce ellőtték a rajtot, amikor még mindig a földvári kikötőben pezsgőztek. 

No, de a celebek amúgy sem arról híresek, hogy igazán beleálljanak egy ilyen sporteseménybe, sokkal fontosabb, hogy a szervezők valóban megkísérelték egy igazi vitorlásversenyhez méltón levezényelni az egész napot, bár hátszélvitorlát húzni tilos volt, ami azért kicsit komolytalanított a helyzeten. A sok köszönőbeszéd után a Magyar Vitorlásszövetség főtitkára, Holczhauser András is elmondta, mennyire örül, hogy most akkor tényleg csak csajok fognak vitorlázni, aztán elindultak, így kezdetét vehette a regatta. 

Minden kezdet nehéz, ezért voltak fennakadások itt is, rögtön rajtnál a Mellrákinfo Egyesület Bavariáját felszúrta egy másik, de a Sothys Gyöngyei sem voltak túl szerencsések, hiszen nemcsak hogy felültek egy homokdombra, amiről motorral kellett lejöjjenek (szigorúan tilos persze motort használni vitorlásversenyen), de még a bóját is sikerült elvinniük. 

Nyilván azért a főszerep a szórakozásé, miután a lányok befutottak, jobbára napoztak és a vacsorát, meg a díjkiosztót várták, elég sokáig. A profi vitorlázók megmosolyogták a versenyt, míg várták az eredményt, amire ha másért nem, azért biztosan volt okuk, mert az abszolút versenyt egy olyan hajó nyerte, amelyiket nemcsak, hogy egy férfi, de a hajó tulajdonosa kormányzott. Ez, hogy abszolút azt jelenti, hogy ő futott be elsőként, és még nem vontak le tőle egy csomó pontot, többek között amúgy jelen esetben azért is, mert férfi volt. Később levonták, így a másik (yardstick) eredmény szerint már tényleg női hajó, a Django lett a befutó. 

Zsidró Tamás a díjkiosztó, és a szinte szénhidrátmentes vacsora után lapunknak elmondta, a Kékharisnya kifejezés kitalálásakor egyáltalán nem merült fel benne, hogy mit jelent a szó(!), az meg pláne nem, hogy pejoratív jelentése lenne, mint ahogy az sem hiszi, hogy gáz, ha sminkelnek a lányok mielőtt kiülnek hat és fél órára a napra. „Szerintem most meg már pozitív jelentése van a kékharisnyának" – hangoztatta. –Magyarországon a leghíresebb verseny a Kékszalag, és abból kiindulva lett ez a név."

„Azt gondolom, gyönyörű helyen voltunk, gyönyörű hölgyek között. Lehet, hogy valaki csalódott a verseny miatt, dehát ezért versenyzünk. Az, hogy nagy nevek voltak a női vitorlázók közül, nem az én érdemem, nem ismertem senkit" – ismerte be az ötletgazda, aki később dj-ként is fellépett, hogy csinálja a hangulatot a késős Kökény Attila helyett, aki nem találta meg Földvár egyetlen szigetét. A buli mindenesetre jól sikerült, még így főképp csajokkal is, de azért aki már több vitorlásversenyt megjárt, nem hagyta szó nélkül az apácabulit; férfiak nélkül még a Boys, boys, boysra sem lehet igazán jól ropni. Nem is beszélve arról, hogy az eredetileg white party-ként meghirdetett  estén mennyire hülyén nézett ki a sok menyasszonyjelmezes résztvevő, de azért lehet ilyen verseny jövőre is. Mondjuk ugyanolyan hajókkal és komolyabb feltételekkel még azt is hajlandóak volnánk elviselni, hogy Zsidró Tamás kiskazinczyt játszik.