Ahogy az Index is megírta, végre lehet a Balatonon rendesen kutyával nyaralni. Két kutyastrand nyílt nemrég, a valóságban azonban csak a fonyódi alkalmas a fürdésre. A boglári strandnak aligha nevezhető pár méteres partszakaszt azóta visszaminősítették, nem kutyastrand többé, legalábbis

a kijelölő tábla eltűnt, rövid, szomorú karriert futott be.

A fonyódi strandot a héten vakvezető kutyák tesztelték a gazdáikkal, hogy megfelel-e egy látássérült igényeinek. Az általános vélemény hobbigazdik és a kutyakiképzők szerint is, hogy szuper kezdeményezés, még több hasonló partra volna szükség. Az északi oldalon egyelőre nincs kijelölt kutyás fürdőhely.

Az egyik probléma viszont, hogy szegényes az infrastruktúra a környéken, van még hova fejlődnie a strandnak, de valószínűleg így lesz, az önkormányzat mindenképpen tervezi, hogy büfé, mosdó épüljön ki a kikötő mellett.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs munkatársa, Berta László összefoglalta, hogy milyen pozitív és negatív élményei voltak, mi az, amit a jövőben mindenképpen pótolni kellene. Az például klassz, hogy a déli part adottságai miatt nem nyakig ér a víz. 

A víz egyből félméteres és fokozatosan mélyül, ezért a kutyák egyből úszni kezdenek, aktívan mozognak, miközben úszni nem tudó gazdáik besétálhatnak velük 50-60 méterre.

- írták a közleményben. 

A helyszínen elmondták a kiképzők a Velvetnek, hogy leginkább az ivóvizet hiányolják, a Balatonból nem szívesen itatják a kutyákat, szükség lenne egy csapra. Na, meg a két kis ToiToi vécé helyett el tudnánk képzelni kényelmesebb megoldást. Túl sok árnyékot se találni, a lépcső helyett okosabb volna egy rámpa, azt szívesebben és ügyesebben használnák a kutyák a sziklák helyett. De ettől függetlenül legalább történt valami, a gazdik végre mehetnek kutyástól fürdeni, nem kell senkit otthon hagyni. 

Az előbbi feltételek miatt egyelőre kísérő nélkül nem javasolják a látássérülteknek a strandot, ráadásul kutyafüggő, ki hogy viseli a vizet. Az egyik strandoló, Pozsgay Dóra úgy fogalmazott, hogy

kutyával nem is érzi magát látássérültnek.

Akinek nincs kutyája, de imádja őket, az is nyugodtan menjen a fonyódi szabadstrandra a kikötő mellett, nehéz megunni, ahogy vérre menő küzdelem folyik egy viharvert műanyag labdáért. A vakvezető labradorok pedig jó, hogy nem szaltókat ugrottak a Balatonba.