Két éve pörgött fel először igazán Gyugy, az alig 300 lelkes somogyi kistelepülés turizmusa. Akkor, amikor több bulvárlap is megírta, hogy ha a falu templomdombjára ácsolt padon ücsörgünk, tuti biztos, hogy minden jó lesz. A pad mágikus ereje ugyanis állítólag kenterbe veri a klinikailag tesztelt fájdalomcsillapítókat és Adynak is bőven akadna konkurenciája 2016-ban.

Szóval elmentem és a település 85 éves (!) polgármesterével teszteltem a csodát, de a gyorsteszt mellett komplett idegenvezetést is kaptam Jelenka Györgytől, aki egyébként sokkal szkeptikusabb a padokkal szemben, mint a legtöbb falubeli.

Van, aki a madárcsicsergést hallja hangosabban a domboldalon, más 2-3 óra padon ücsörgés után már altató nélkül is képes jól aludni, és van olyan környékbeli is, akit kizárólag itt száll meg az ihlet és rögtön három verses költő lesz.

Az Árpád-kori templom dombja alatt ugyanis három Szent György-vonal keresztezi egymást, a radiesztéták (a földsugárzásmérők) szerint ettől van gyógyereje ennek az emelkedőnek.
Évek óta gyomorfekélyem van és amikor ráülök a padra olyan, mintha remegne a hasam. Szóval tényleg van ott valami

- összegzi a tapasztalatait a városházán az egyik helyi asszony.

Én ugyan csak húsz percet ültem rajta, de azon túl, hogy képes lettem volna még legalább két órát maradni és végignézni, ahogyan megint a Balatonra szakad az ég, semmi változást nem éreztem a testemben.

Jelenka György két éve több padot is csináltatott a vonalak mentén, pedig ő hozzám hasonlóan, sokkal racionálisabban áll ehhez a mágikus hisztériához. Bár a 2014-es felhajtás után többen is a domboldalon fetrengve bíztak a megváltásban, és azóta a természetgyógyászatban hívők is rendszeresen visszajárnak, a faluvezető mégsem akar bizniszt a csodából.

Egy természetgyógyász akkor azt mondta, hogy még a domboldalt is el fogják innen hordani az emberek, ha megtudják milyen energiamezőre húzódik itt. Aztán elő is húzta a zsebéből a frissen elkészült pad forgácsát. Hazavitte, mondván annak is különleges energiája van.

Pedig a település egy kis reklámmal valószínűleg még jól is járhatna. A faluvezető viszont egyáltalán nem akarja azt az őrületet, amit például a tápiószentmártoni Attila-domb gyógyító hatása vált ki az emberekből. Mint mondta, ha üzletet csinálnának ebből az egészből, a hely varázsa is biztosan megszűnne. Már pedig Jelenka 1994 óta dolgozik azon, hogy a település  még varázslatosabb legyen.

Folyamatosan nyerik a pályázatokat, amiből megállás nélkül fejlesztenek. Szóval, ha a jövőben mégis tesztelné a gyógyító padokat, hamarosan a temetőben épülő, hat méteres harangtornyot is megmászhatja, ahonnan a Balatonra is rálátni majd. Morbid? Nem az! Gyugyon ugyanis a temető inkább hasonlít egy csinos kis parkra, mint lehangoló sírkertre.

A településen állítólag évek óta nincs is olyan, aki munkanélküli segélyre szorulna, mondjuk ez leginkább a közmunka programnak köszönhető. Meg Jelenkának, aki 85 évesen is hajnali 5-kor kel és eligazítást tart annak a 30 közmunkásnak, akik például nemsokára a település egyetlen bicikliútját is megépítik majd. Igaz, csak a templom határáig. 

A falubeliek két dolgot szoktak mondani a polgármesterre:

„Gyuri bácsinak galambszíve van, és Gyuri bácsi soha nem fog meghalni.″

Ebben egyébként ő maga is bízik, na de nem azért, mert sokat ücsörög a padon.