Ha Balaton, akkor velős pirítós. Ezt most már szinte tényként kezeljük, ugyanis a tó környékén lépten-nyomon ebbe a csodafinomságba ütközünk. Megkóstoltuk például a gyulakeszi autóspihenő ajánlatát a kategóriában, és arra jutottunk, hogy ennél jobb nem is létezik ezen a földkerekségen. 

Nade! 

Számos olvasói levelet kaptunk, amelyekben olyan vendéglátóipari egységekre hívták fel figyelmünket, ahol a velős pirítós vetekszik a fent említettel. 

Érdekes módon legtöbbször Balatonfüred környékét említették (pl. a Hatlépcsős, más néven Muskátli Borozót), szóval vagy ez a város a velő királya Magyarországon, vagy csak egyszerűen sok a hentes, és hiány van a többi belsőségből. 

De attól, hogy valamit sokan árulnak, még nem biztos, hogy jó is. Ezért elhatároztuk, hogy erőt és időt nem kímélve megtekintjük közelebbről a legajánlottabb helyeket, hogy megízleljük velős pirítósukat. Körutazásunkat a Borház Füredben folytattuk, és kóstoltunk.  

Hogy milyen? Nagyon milyen. 

650 forintba kerül, de ez egy akkora szelet, amelyről elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag kettő.  Egy sorszámmal vártuk, hogy a pincérlány elkiáltsa magát:

ÖTVENNÉGYES! 

- és már kaptuk is a csodát, erős paprikával és paradicsommal megtámogatva. 

Nem vesztegetnénk több szót a dologra, jó az összes, ez a lényeg, legszívesebben egész nyáron csak velőn élnénk. Ehhez pedig további alanyok után kutatunk, ígérjük.