A Balaton fő riválisa az Adria. Ha egy magyar vízpartra vágyik, de nem szeretne (vagy nem tud) túl sokat utazni és költeni, általában a horvát és a magyar tenger közül választ. Az alábbi szavazással megpróbálunk segítséget nyújtani a döntéshez különböző szempontok felvetésével. Az ön dolga, hogy eldöntse, ebből a szempontból melyik hely a jobb, vagy nagyjából kiegyenlítettek-e az erőviszonyok. Ha az adott dologban a Balatont tartja egyértelműen jobbnak, az ötösre szavazzon, ha az Adriát, az egyesre. Ha ugyanolyan jónak találja mindkét helyet, értelemszerűen a 3-as gombot kell megnyomnia.

1. Távolság - odaút

Az első kérdésnél például magas, azaz a Balatonnak kedvező pontszámokat várunk, hiszen az egyik nagy érv a belföldi nyaralás mellett, hogy a többségnek pár óránál többet nem kell utaznia ahhoz, hogy megérkezzen. Persze most már Horvátországban is van autópálya, és sokan talán kifejezetten élvezik, ha a nyaralás egy kis kocsikázással indul valami szép helyen - ráadásul aki mondjuk Záhonyban él, annak szinte mindegy, hogy a Balcsi után továbbmegy-e még párszáz kilométert a tengerig. Ha önt nem zavarja, ha utazni kell, alacsonyabb pontot adjon, ha éppen a közelség miatt választja a Balatont, az ötösre klikkeljen!

2. Árak

A Balaton mellett érvként szokás felhozni, hogy olcsó. De amikor ez a téma felmerül egy társaságban, minden alkalommal rácáfol valaki, mondván, hogy Horvátországban is ki lehet jönni kevésből, és különben is, mennyire bedrágult a Balaton az utóbbi években. Önnek mi a tapasztalata? Ha ugyanazért az éttermi vacsoráért vagy strandon megivott sörért az Adriánál fizet kevesebbet, az 1-esre nyomjon, ha ugyanazok a dolgok a Balatonon olcsóbbak, az 5-öst válassza!

3. A víz

Ön édes vagy sós vízben szeret jobban fürdeni? A fenéken az éles sziklák vagy a trutymós-hínaras iszap idegesíti jobban? A Balaton vize a tó közepe felé szinte ivóvíz minőségű, és van, aki nem szereti a tengervizet sóssága miatt. Más meg persze éppen ezért szavaz a tengerre - annak minden jó (vagy rossz) tulajdonsága, illetve gazdag élővilága miatt. Az egyes most a tengervizet, az ötös a balatonvizet jelképezi, válasszon közülük!

4. Környezet

Persze a nyaraláskor nemcsak a vízzel kerül kapcsolatba az ember, hanem az egész tájjal. Kétségtelen, hogy aki egy kis egzotikumra vágyik, annak a Balaton nem lesz elég. Magyar szemmel a hazai táj szokásos szelídsége és emberléptékűsége néha unalmas tud lenni, amihez képest a tengerparti horvát táj vadul egzotikusnak tűnhet, bár néhol meglehetősen kopár. Ha most egyest ad, az azt jelenti, hogy a tengerpart mindennél jobban tetszik önnek, ha ötöst, az viszont azt, hogy a Balatonhoz képest az Adriát szinte csúnyának találja. Akinek mindkét hely ugyanannyira jön be, a hármasra kattintson.

5. Kultúrprogramok - szórakozás

Most nézzük azt, mit lehet csinálni nyaralás közben, amikor az ember nem a strandon heverészik. Amint az most frissen induló Balaton-blogunkból ki fog derülni, a tó környékén lévő települések gyakran mindenféle vásárokkal, fesztiválokkal, vurstlikkal, borkóstolókkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel próbálnak hatni a turistákra és pénztárcáikra a szokásos színvonalú diszkókínálat mellett. Hasonló programok egy horvát turistafaluban talán kisebb számban léteznek, vagy ha vannak is, nem feltétlenül a magyarokhoz szólnak. Ha ön mégis talál jó kultúrprogramokat-szórakozást az Adriánál, válassza az egyest, ha viszont a balatoni kulturális életet tartja jobbnak, az ötösre adja ezt a szavazatot.

6. Kaja

Nyaralás közben még jobban érezzük magunkat, ha sikerül néha egy jót enni. (Lehetőleg nem délben a rekkenő hőségben, hanem inkább vacsorakor.) A Balaton körül egyre több a kiemelkedően jó étterem, ebben a blogban terveink szerint többet is be fogunk mutatni közülük. Sokaknak mégis a lángos-hekk-sült kolbász szentháromságnál merül ki a balatoni étkezés, ők nyilván az egyesre kattintanak most a tenger frissen grillezett gyümölcseire gondolva. Ha ön szerint a Balatonnál jobbakat lehet enni mint az Adriánál, akkor magas pontszámot adjon, ha viszont inkább Horvátországot tekinti gasztro-nagyhatalomnak, nyomjon egyest!

7. Az ország, amelyhez tartozik

A Balatonnak sokak szerint nagy előnye, hogy itthon van. Be lehet váltani az üdülési csekket, és a hazai ipart-turizmust lehet támogatni ahelyett, hogy az ember horvát vállalkozók zsebeibe tömné a pénzt. Reméljük, már mondani sem kell, hogy akik így gondolkoznak, azoknak az ötöshöz minél közelebb eső gombot kell alább megnyomni. Másnak viszont pont attól nyaralás a nyaralás, hogy legalább arra a pár napra ki lehet szakadni a magyar valóságból - ők alacsony pontszámot adjanak most.