A szavazásnak vége

A Balatonnak legalább olyan fontos összetevői az évtizedek óta üzemelő, már a magyar folklór részét képező diszkók, mint a siránkozás a német turistákon, meg az átverős büféken. Ezért úgy döntöttünk, a legjobb diszkó nyomába eredünk.

Emlékeinkből összegyűjtöttünk jó néhányat, de ha valamilyen diszkó fájó hiányát érzi, ne habozzon a kommentek között megírni. Persze, ha van valami kellemes története egy diszkóból, azt is nyugodtan megoszthatja. Nagy diszkókereső versenyünk első fordulójában a déli part legismertebb diszkóit vesszük végig.

01. Palace - Siófok

“Abban voltunk egyszer, hatalmas hőség volt. [...] Volt olyan férfi, aki félmeztelenül táncolt. Az egyik nagyon be akart vágódni a csajoknál, ezért kicsit lejjebb húzta a farmerjét, hogy fölötte kilátsszon az alsógatyája teteje. A farmer egy idő után már nem ment lejjebb, úgyhogy mindig egyre jobban húzta fel az alsógatyáját, persze tök részegen. Figyelte, hogy bejön-e a csajoknak, persze nem jött be, pedig már annyira felhúzta az alsóját, hogy már a köldökét is eltakarta. Továbbra se figyelt oda senki - csak mi, akik halálra röhögtük magunkat -, ekkor frusztráltságában megfogta és felfelé kirántotta a boxert, úgy, hogy az a lába közénél kettészakadt, így tudta úgy kitépni a nadrágja alól az alsónadrágot, hogy közben a farmer a helyén maradt. Ezek után az est hátralevő részét azzal töltötte, továbbra is félmeztelenül, hogy kb. az összes csajhoz odament, és megmutatta nekik a boxert, amit frissen tépett ki a seggéből” - egyik kollégánknak ez volt az élménye Siófok egyik legmeghatározóbb diszkójából, a Palace-ból. A 90-es évek közepén nagyon mentek itt is a műanyaggal erősített ruhák, az élénk színek, a Garrone, meg a C'est La Vie Vár Ránk a Nyár című slágere. Önnek milyenek az emlékei?

6,00

02. Flört - Siófok

A Balaton szórakoztatóipari központjának másik emblematikus eleme is Siófokon van, a Palace-tól nem messze. A Flört diszkó több mint húsz éve várja már a táncolni vágyó fiatalokat. Mára 1500 nm-es lett, kisebb Tesco is lehetne. Hat, eltolt szintje van. Oldalukon ezt írják a filozófiájukról: “Minden vendég, aki megtisztel bennünket azzal, hogy minket választ, érezze otthon magát nálunk, szép emlékkel távozzon, visszavágyjon, mi visszavárjuk!”. Nagyon szép. Meg azt is, hogy nincs olyan magyar fiatal, aki még nem fordult meg a Flörtben, vagy nem fog megfordulni valamikor. Személyes élményeink nincsenek a helyről, de szerencsére rengeteg videó van YouTube-on arról, hogy milyen az élet a Flörtben. Mennyire jön be a buli?

6,16

03. Y - Balatonlelle

Ahogy Siófokot is alapvetően két hagyományos diszkó uralja, úgy kicsit délre haladva Balatonlellét is. Az egyik az Y. “Régi fénye már mindkettőnek megkopott, de az Y-t a '90-es évek végén még az ország legjobb diszkójának választották valahol, egyszer maga Jeszenszky Zsolt is DJ-zett benne, az ennél nagyobb nevek azért nem igazán jutottak el az Y-ba. Viszont olyanokat lehetett itt látni, mint például hogy egy nagyon magas, nyilván német csajt úgy próbált egy alacsonyabb magyar srác összeszedni, hogy a haverja nyakába ült, és így egy szintben voltak. Sajnos a lány nem értékelte az erőfeszítést” - emlékezett meg egy kollégánk a mára kicsit megkopott diszkóról. Azért a YouTube alapján elég jó bulik mennek itt. 2009-ben egy hatéves Scooter számra töménnyel lelocsolni a bárpultot, majd meggyújtani abszolút priceless. Hány pontot ér a lángoló bárpult?

5,51

04. Üvegház - Balatonlelle

Az Y mellett van Lelle másik nagy diszkója, az Üvegház. Egyik kollégánk szerint asztalon táncolásra ez volt a legjobb hely a Balaton partján 1997 körül. Viszonylag kedvesen szedték le ugyanis a biztonságiak az embereket az asztalokról. Egy másik kollégánknak viszont elég bizarr élményei vannak a diszkóról. “Reggel egyszer arra ébredtünk egy július-augusztusi vasárnap Lellén, hogy egy kifejezetten jól öltözött vízihulla lubickol a mólónál. Kihúzták a vörösköves partvédelemre, és kihívták a mentőket, ami alatt mi körülállók megállapítottuk, hogy nyilván előző éjjel esett a vízbe seggrészegen, úgy fulladt meg. Az elméletet később se nem erősítette meg, se nem cáfolta senki, dehát nyilván ez történt” - írta. De inkább itt egy 2004-es videó, amiben az emberek a Kevin és Perry című brit műalkotás végén hallható Signum számra buliznak. Elég jó, nem?

4,90

05. Black Magic - Balatonmáriafürdő

“Amikor érettségi után Máriafürdőn kempingeztünk, időnként átjártunk a Black Magicbe egy fehér Trabanttal, de az is lehet, hogy Wartburg volt. Tény, hogy nagyon sűrűn ültünk benne szépen elázva. Azon a nyáron a virágminta volt a divat, így rendszerint virágos topban érkeztem a különböző diszkókba. Alcsi barátnőm mindig menőbb ruhákat hordott, mert a ruhakereskedés volt a családi bizniszük. Volt egy feledhetetlen, csatos fapapucsa, abban nyomta végig a balatoni szezont. Az igazán divatos fiúknak fehér nadrág és világoskék ing volt az egyenruhájuk, amihez illett fehér, csúcsos orrú cipőt venni. Nem hiába, Scatman John behozta az eleganciát a balatoni buliturizmusba” - lehet ennél szebben összefoglalni egy életérzést a 90-es évek közepéről? A teljes azonosuláshoz javasoljuk, hogy igyanak Blue Curaçaot almalével, és tegyék fel Real McCoy - Love & Devotion című számát, utána hallgassák meg kétszer-háromszor Chrystal Waterstől a 100 % Pure Love-ot, ahogy az a Black Magicben is rendszeresen megtörtént. Az emlékek szerint itt a biztonsági őrök kicsit keresetlenebb stílusban kommunikáltak a vendégekkel, mint Balatonlellén, előszeretettel ütöttek akkorát a megfáradó bulizók lábára, hogy az belilult. Egy kis nyári romantika?

5,77
Egyelőre ennyit a déli part diszkóiról, ha úgy érzi, kimaradt egy jó hely, nyugodtan küldje be, esetleg egy néhány soros sztorival. Legközelebb jövünk az északi parti nagyágyúkkal, Dexion, Helka és a többiek.