Lehetne sírni, milyen durva már, hogy kánikula van, de a nyár erről szól, úgyhogy Önök se keseregjenek, hanem menjenek el legalább fél napra egy szabadstrandra. Az idő egész héten alkalmas lesz erre. Csak vigyenek napolajat, naptejet, napvajat, mert erős lesz az UV-B-sugárzás.

A hétfői 35 fokos átlagos nappali középhőmérséklet keddre kicsit mérséklődik (31 fok, de extrém mértékű UV-B sugárzással), aztán szerdától péntekig 33-35 fok várható. A Balaton vize felmelegszik, mint a mesében, így még az sem lesz rossz, hogy szombaton egy soványka 28 fokkal, vasárnap 29 fokkal kell beérnünk napi átlagként.

Egyébként semmi rosszra nem kell számítani: kedden az a kevés felhő is eloszlik, ami van, a légmozgás sehol sem lesz számottevő péntekig - akkor ugyan jön egy hidegfront esővel, zivatarral, széllel, de nem fogunk tartósan fázni. Hacsak nem arra gyúrunk. A Balaton vize Siófoknál 24°C-os.

A pollenhelyzet kicsit kellemesebb az eddigieknél, köszönhetően a szombati esőknek, amelyek egy kicsit kitisztították a levegőt. Múlt héten Zalaegerszegen, Veszprémben és Pesten volt a legrosszabb a helyzet, Kecskeméten és Tatabányán volt a legtisztább a levegő.

A csalánfélék pollenszórása most erősödik, a pázsitfűféléké már csökken, de még mindig okozhat erős tüneteket. A nyári gyomok (útifű, lórom,  libatopfélék, kender, ernyősvirágzatúak) – virágpora országszerte jelen van a levegőben, a hárs és a szelídgesztenye az utolsókat virágozzák, a csalánfélék belehúznak. A legtöbb helyen még mindig nagyon magas a gombaelemek koncentrációja.

Előrejelzésünkhöz az Időkép adatait használtuk fel.