A füredi Anna-bál első bálozói hagyományosan fehér estélyiben érkeznek, a többiek viszont abban, amit ízlésük diktál: idén sok volt a szín, sok a szép ruha, de persze még mindig van vendég, aki poliésztert visel, vagy túlsminkeli magát. A bálon összefutottunk S. Hegyi Lucia divattervezővel, nem csak a saját szemünknek hittünk, őt is kikérdeztük az Anna-bál divatjáról, és Schiffer Miklós divatszakértő véleményét is meghallgattuk.

Az igényesség jó dolog, és viseljünk bátran kalapot – folytatás a Tovább! után.

A bálozó hölgyek körülbelül harmadán fehér estélyi vagy kölcsönzői menyasszonyi ruha volt, ez így is van rendjén, hiszen a polgármester idén is meghívott pár füredi fiatalt, az elsőbálozóknak pedig (szinte) kötelező a ez a szín. A fehér hangsúlyossága mellett az volt a legfeltűnőbb, hogy fekete estélyikkel alig találkoztunk, ahogy ízléstelen, túl kivágott, túl sokat mutató, méretben nem megfelelő ruhákat sem láttunk.

Megható összkép

Az összkép nem csak minket hatott meg, S. Hegyi Lucia divattervezőnő is elégedett volt a vendégsereggel. „Először vagyok Anna-bálon, de nagyon meghatódtam, hogy mennyire odafigyelnek az emberek az öltözködésre. Láttunk szmokingot, láttunk azért bocskait is, a hölgyek nagyon csinosak. Egyébként az látszik, hogy a vidék más ízléssel rendelkezik, mint Budapest. A budapesti közönség kicsit visszafogottabb, elegánsabb, a vidéki még picit harsányabb színeket mer felvállalni, picit sok a történés tetőtől a talpig, de attól függetlenül nagyon szép színeket viselnek. Nagyon örülök, és nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sok színt fel mernek vállalni, szinte csak a férfiak vannak feketében!” – mondta el a Velvetnek Hegyi.

A színeket mi is szerettük – de mit is mondhatnánk pink Daalarna ruhában –, az anyagválasztással azonban voltak gondok, nem mindenki engedhette meg magának, hogy többszázezres estélyiben jelenjen meg, sokan műszálas anyagokból, műselyemből varrattak ruhát, amitől annak más az esése, máshogy csillog, mint az értékesebb darabok.

Itt a poliészter és az abroncs számít divatbakinak

A nagy abroncsok is szúrták a szakemberek szemét: Schiffer Miklós divatszakértő – egyben az Anna-báli szépségverseny zsűritagja – és Coco Chanel sem rajong a habcsókszerű ruhákért, Chanel szerint ugyanis „az igazi elegancia feltétele az akadálytalan mozgás lehetősége”. Schiffert az abroncsokon kívül a színházias esküvői ruhák és a drámai sminkek zavarták, bár, mint a Duna Tv tudósítóinak elmondta, javult az összkép a tavalyihoz képest.

S. Hegyi Luciát pedig már csak az tenné boldogabbá, ha több nő viselne kalapot, de már így is nagyon elégedett, mert sok tervezői darabot lát: „Nagyon elegáns, gyönyörű a miliő, és döbbenetesen jók az energiák. Sok ruhánk van itt, és az is nagyon nagy melegséggel tölt el, hogy sok tervezőnek látom itt a munkáit. Hál’ Istennek van már igény arra, hogy a tervezők csináljanak ilyen darabokat a kollekcióikba! Nagyon örvendetes, hogy sok felismerhető stílus van, hogy több tervező is megmutatkozik” – mondta a divattervező.

Mind a divatszakemberek, mind a Velvet Kommandó úgy látta, amellett, hogy a ruhákra nagyon odafigyeltek a vendégek, a sminket és hajukat sem hanyagolták el, ízléses és igényes frizurákkal, szép sminkkel vettek részt a bálon. Hogy milyen a megható összkép, és hogyan csillognak a poliészter ruhák, megnézheti a galériában!