Rossz hírt hozunk, mert gonoszak vagyunk, de őszinték: úgy néz ki, ez a hétvége (augusztus 5-7.) lesz az utolsó igazán nyárias egész augusztusban. (Jövő hétvégére 27-28 fokra becsülik az átlagot, de szombaton esni fog, az azutánin ugyanez várható, az utolsón pedig a szombati 25-ről melegszik 28-ra az átlag, némi felhősödés mellett. Ráadásul minden vasárnapot lehűlés követ. Nyár ez? Hát nem.) Úgyhogy javasoljuk a helyzet legteljesebb kihasználását (strand, napozás, szabad téren bóklászás, fröccsözés az arra alkalmas teraszokon).

Hétfőn napközben marad a borús, szomorú idő, legfeljebb a déli országrészben várható hosszabb-rövidebb napsütétes időszak. Főként északon, északkeleten lesz eső, zápor, zivatar, és hogy még jobb legyen a kedünk, a Dunántúlon élénk lökésekkel támad a szél. A nappali átlagos középhőmérséklet 23 fok körül alakul.

Kedden főleg az Északi-középhegység térségében és a Duna-Tisza közén számíthatunk csapadékra, máshol legfeljebb mérsékelt szél gondoskodik a magyarság nyárérzéséről.  A nappali átlagos középhő 26 fok körül alakul, de emelkedni fog, ne féljenek.

A szerda ugyanis már sok napsütést hoz, esni legfeljebb csütörtökön fog. Mindkét napon körülbelül 28 fok lesz országszerte, északon talán kicsit hűvösebb, délen néhány fokkal több.

Péntekre már átlagosan 30 fokot jósolnak, a hétvégén pedig a 31 fokot is eléri a nappali átlagos középhőmérséklet. Kevésbé örömteli, hogy szombaton és vasárnap is esni fog az eső, sőt, a hét legutolsó napján régi jó ismerősünk, a hidegfront is megérkezik. Akkor is élvezzék ki ezt a hétvégét, mert nekünk itt úgy tűnik, ilyen meleg, ennyi napsütéssel idén nyáron már nem lesz. A Balaton vize Siófoknál 19 fokos.

Az elmúlt héten az országos esőzések miatt lecsökkent a pollenterhelés. Ennek ellenére a nyári gyomok szórják porukat: büntetnek a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék, a kender, a lórom, az ernyősvirágzatúak, és a rettegett parlagfű is. Már mindenhol ott van, és a felmelegedés hatására egyre gonoszabb lesz. Az allergiás tüneteket okozó gombafélék kedvét sem szegte a vizes idő, mennyiségük a levegőben nagyon magas.

Előrejelzésünket az Időkép adatai alapján állítottuk össze.