Május elején rémisztő előrejelzést adott közre a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság: szerintük ugyanis az idei nyár végére jelentősen lecsökkent a Balaton vízszintje. Május elejéig ugyanis elég aszályos volt az év eleje, még áprilisban is 34 százalékkal kevesebb csapadék hullott, mint általában - közölte az MTI. Az év első hónapjában mindössze 63 milliméter eső hullott a térségben, ami a szokásos 40 százaléka.

Ekkor még igen száraznak jósolták a májust és átlagosnak a júniust. Májusban ugyan nem volt túl sok eső, de a június eddig elég csapadékos volt. Külön meg kell említeni, hogy a meteorológusok zöme egyetért abban, hogy nem lehetséges durván egy hétnél nagyobb távlatra pontos előrejelzést adni.

A hosszú gázolások nyara

Ön milyen Balatonban szeret fürödni?

Legutóbb 2000 és 2004 között volt a Balaton vízszintjét jelentősen befolyásoló száraz időjárás. Akkor emlékezetes nyarak is akadtak, amikor hosszú gyaloglás után lehetett csak elérni a vizet, illetve spontán szigetek is kialakultak a pocsolyává süllyedt tóban. Idén júniusra 77, júliusra 74, augusztusra 67, szeptemberre pedig 58 centis vízállás jósolnak a szakemberek.

Az sem mindegy persze, hol gázolunk bele a zöld tengerbe: köztudottan a déli part számít sekélyebbnek, innen kell többet gyalogolni a mélyvíz felé (kivéve a rendszeresen kotort kikötőket, de itt még mindig szigorúan tilos a fürdőzés).

Száraz tónak száraz partja

"A helyzet az, hogy a vízszint valóban alacsony" - mondta el a Velvet érdeklődésére Fekete Péter független Balaton-kutató. Szerinte azonban a közelgő kánikula miatt jelentősen leapad majd a tó vízszintje, sőt "október közepére a 40 centis érték körül fog mozogni", ami messze elmarad a mostani (méréstől függően) 74-80 centis szinttől. A nyári Kék Szalag vitorlásversenyt ez nem veszélyezteti majd Fekete Péter szerint, akkor 60-65 centis lesz majd a tó.

Hosszútávon azonban lelombozó híreket közölt a Balaton-kutató. Szerinte "van egy olyan része a dolognak, hogy kezd kialakulni egy 11 éves periodicitása a száraz-nedves időszakoknak". Ez azt jelenti, hogy 2015-ben tetőzhet a szárazság. A 2000-es évek eleji rekordalacsony, 23 centiméteres szint alá is csökkenhet a következő években a vízszint. Fekete szerint "az ország nincs tisztában a valós helyzettel", amiért egyértelműen a klímaváltozás a felelős. "Tizenöt év múlva bekövetkezik az az állapot, amikor visszafordíthatatlan lesz a helyzet",  ez pedig a tó lassú elpárolgását jelenti - közölte borúlátó jóslatát a kutató.

Vízállás és vízminőség

Addig is figyelemmel követhetjük a helyzetet online. Az Országos Vízjelző Szolgálat honlapján a területen zajló nagy átszervezések következtében ugyan többé nem lehet semmilyen információhoz hozzájutni a Duna vízállásán kívül, így a Balaton vízszintjét sem lehet itt követni. Azonban Országos Vízügyi Inormatikai Szolgálat honlapján még lehet naprakész adatokhoz jutni. Mostani számításaink is ezeken alapulnak, ezek szerint a Balaton június 14-i átlagmagassága 76,66 centiméter. Ezzel relatíve közeli a hivatalos vízszint, amit a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság végzett: eszerint 77 centi a tó átlagos mélysége. Kerestük a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot is friss előrejelzésekért, de hétfőre ígértek választ (amit persze külön posztban közlünk majd).

A lényeg, hogy a tó várhatóan még nem válik mocsárrá, annak ellenére sem, hogy vízrajzilag már egy elmocsarasodó, haldokló állóvíznek számít. Ennek ellenére a kiváló vízminőség még mindig megvan a Balatonon, ezt folyamatosan ellenőrizheti az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található tájékoztatóban.