Hol vannak már a régi szép idők, amikor a család tavasszal lehurcolkodott a nyaralóba, aztán csak a szomszéd nénihez kellett átugrani tojásért, és reggelente a gyerekek leszaladtak a közértbe friss kifliért és tejért? A reggeli és vacsora egyéb hozzávalói Pestről érkeztek, mert a Balatonon a zöldségárak az eget verdesték, normális húsfélét pedig nem lehetett kapni. Ma már inkább csak az a kérdés, hogy a Lidlt, az Aldit vagy a Tescot preferáljuk, esetleg a honiért dobog a szívünk, és a CBA-t választjuk. Persze emellett számtalan éjjel-nappali várja a népeket, de a tapasztalat azt mutatja, érdemes előre készülni.

Az északi parton haladva nem érdemes Budaörstől cipelni az árut, Balatonfüreden Aldi és Tesco is van. Ha meg naptejet vennénk, akkor még egy Drogerie Markt is fellelhető a városban. Kíváncsiak voltunk, hogy készülnek-e a boltok  valamilyen egyedi akcióval a Balatonra menők számára, de úgy tűnt, a beszerzők a foci Eb-ben sokkal nagyobb fantáziát látnak, mint a turistákban.

Tesco

A nagy és sokak által nem kedvelt, viszont olcsó áruházláncnak van talán a legtöbb üzlete a Balaton környékén, 11 üzlet várja éjjel-nappal a betérőket. Az üzlet bejáratához sör és ponyvairodalom került, de a pesti hiperekhez képest meglehetősen kicsi üzletbe még egy ruhasor is befért, ahol vészhelyzetben jó áron lehet fürdőruhát (bikini 1790 Ft), papucsot (300 Ft-tól) és gyerekruhát kapni. Annyiban készültek a turistákra, hogy jó sok grillhúst halmoztak fel, de annak ellenére, hogy a balatoni borok jók, alig találtunk a kínálatban, a francia borokat bezzeg 20 százalékos kedvezménnyel árulták. Külön jó pont, hogy tejallergiások és gluténérzékenyek is beszerezhetik itt a számukra szükséges alapanyagokat, de a bio lét hívei azért ne lelkesedjenek túlságosan. Ha viszont pácolt hús, sör és sült krumpli az igény, azt itt olcsón be lehet szerezni. Dohányosoknak is érdemes itt bevásárolni, mert külön pult várja őket, és sokféle dohánytermék kapható, míg a parton elég sovány a kínálat.

Aldi

Négy helyen lehet a tó közvetlen közelében bevásárolni, ezek viszont mindkét oldalt lefedik. A diszkontot kedvelők minden bizonnyal az Aldit fogják választani, még akkor is, ha nincs 24 órán át nyitva, de azért reggel 7 és 21 óra közt bátran megrohamozhatjuk az üzletet. Itt ugyan fürdőruhát nem fogunk kapni, de jó áron lehet zöldségféléhez és húsáruhoz hozzájutni. Húsfélékből választhatunk magyart is, és vannak előre bepácolt termékek is. Kempingezők viszonylag sokféle készételt találnak, és konzervekből sincs hiány. Itt persze hódítanak a saját márkás alkoholok, de Balaton környéki borokat itt sem fogunk találni.

CBA

Számos üzletük van a Balaton partján, 26 biztosan akad vízközelben. Ez az egyetlen lánc azonban, amelyik saját akciós újságot ad ki a vízparton. A magyar üzletlánc tesztelt üzletéből nem jöttünk ki telepakolt szatyrokkal, pedig az a cél lebegett a szemünk előtt. A zöldség-gyümölcs kínálat csapnivaló volt, egy rosszabb zöldséges péntek esti áruját idézte a kínálat. Délután már a kenyérfélékre is vadászni kellett, egészséges (teljeskiőrlésű, rozs stb.) kenyérféléket pedig egyáltalán nem találtunk. Bizonyos termékek árai pontosan megegyeztek a Tescoéval, de ez inkább a külföldi árukra vonatkozik. Végszükségben persze egy CBA-nak is örül az ember, és reggel minden bizonnyal friss zsemléért is érdemes ide leugrani, de a nagybevásárlást máshol ejtsük meg.