"Siófok környékén a vízparti telkekre nem nagy számú, de stabil kereslet mutatkozik, ezek a százmilliós nagyságrendű, önálló vízparttal rendelkező ingatlanok. Nem ezt keresik a legtöbben, de ahhoz képest, hogy milyen a gazdasági helyzet, stabil a kereslet az előző évekhez képest" – válaszolt a Velvet megkeresésére Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője arra a kérdésre, mekkora a kereslet a balatoni luxusingatlanokra.

A szakember hozzátette, külföldiek nincsenek a vevői oldalon, a luxusingatlanokat tekintve sem, csak elvétve találkoznak külföldi vevőkkel. "Sok tulajdonos azért adja el az ingatlant, mert a következő generációt nem érdekli a Balaton. Az idei év erősen indult, erősebben, mint a tavalyi, általában márciusban indul a balatoni szezon, de idén – valószínűleg a végtörlesztés miatt – január-februárban sokan vásároltak balatoni nyaralót." Az Ingatlan.com oldalát böngészve számos 100 millió Ft feletti eladásra kínált ingatlant találni, a kúriák, kastélyok, penthouse-ok mindegyike saját vízparttal, teljes panorámával rendelkezik. Kiválogattuk az öt legdrágábbat, figyelembe vettük a különböző stílusokat, a beruházásra váró telkeket kihagytuk a sorból.

Tihanyi kastély 950 millióért

Állítólag leírhatatlanul csendes a környezet, ahol a kastély található. A közel milliárdos nagyságrendű házban van télikert, a ház minden szegletéből látszik a Balaton.

Lellei luxusvilla közel 900 millióért

Balatonlellén kínálják 858 millió forintért az alábbi villát, amiben saját wellness központ, fitneszterem, moziterem, biliárdszoba, belső uszoda és még borospince is van.

Siófoki természetvédelmi táj mellett 320 millióért

Siófoktól 8 km-re, a Balaton-parttól pedig 4 km-re van az alábbi kúria. A domboldalra épült házat az erdő veszi körbe, tágas terek, teraszok jellemzik, természetesen külső medence és belső fűtött medence is van a házban.

Siófoki kúria 245 millióért

Múlt század eleji a Siófokon kínált villa, ősfás kerttel, a leírás szerint múzeumi hangulat ragadja magával az oda érkezőt. Vendégház is tartozik a házhoz, ebben van külön szauna és fürdő is.

Fonyódi 243 milliós kastély, Makovecz stílusjegyekkel

Fonyód főépítésze, Lőrincz Ferenc álmodta meg a házat, ami állítólag kitárt szárnyú sasra emlékeztet. Nemrég még kávézó működött a házban, az itt használt Zsolnay porcelánkészlet pedig az ár részét képezi.