Ma hajnalban is nagyon meleg volt, 24,5 fokot mértek a fővárosban. Szerdán napközben 33-38 fokra számíthatunk,a legmelegebb a Duna-Tisza-közén lehet. A hőség miatt ma is harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, és az UV-B sugárzás legmagasabb értékei szerdán is meghaladhatják az extrém (8-as) szintet.

A jó hír, hogy van esély némi esőre,elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak több megyére (Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Zala, Veszprém, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén).

Fodor Zoltán meteorológus az MTI-nek elmondta: kedd estéhez hasonlóan főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében fordulhat elő - óránkénti 60 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel, jégesővel kísért - zivatar, illetve felhőszakadás, amelynek során több mint 25 milliméter csapadék is hullhat.

A szél erőssége elérheti a 90 kilométeres sebességet és jég is várható.

A Balaton 25 fokos, a Velencei-tó 27. A Balatonon 40.80 km/órás szélre lehet számítani.  Ez azt jelenti, hogy magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. A Velencei-tónál, a Balaton középső és keleti medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

A meteorológiai előrejelzések szerint a héten nem enyhül jelentősen a hőség, még vasárnap is 37 fok lehet, így az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a múlt szombat óta tartó hőségriadót.

Izgalmas kérdés, mi lesz a Kékszalaggal, bár hét elején még teljes szélcsendet jósoltak a meteorológusok, most lehet, hogy a viharral kell megküzdeniük a versenyzőknek.