Mit kezdjünk a gyerekkel a strandon, ha szeretnénk legalább fél órán át nyugalomban olvasni, és nem játszóterezni, vagy labdát dobálni a vízben, miközben öt percenként jön a nyávogás, egy újabb adag fagyi-vattacukor-lángos kisírása érdekében?

Ha a gyerek nem egy kis zseni, aki egész nap falja a könyveket, akkor egy megoldás marad (az apának vagy más rokonnak való lepasszolás mellett), a gyerekújság vásárlás.

Körbenéztünk, mit kínálnak a kiadók, és mivel butítsuk még jobban a gyereket? A régi szép időkben volt a Dörmögő Dömötör, az Ifjúsági Magazin, Kockás meg a Hahota, manapság, bár azt gondoltuk, hogy a kínálat széles, legnagyobb meglepetésünkre a kiadók nem használják ki a gyereknek mindent megveszünk elvét, illetve majdnem kizárólag rajzfilmekhez kapcsolódó újságokat árulnak.

Azért sikerült beszerezni néhányat, de ha a gyerek nem kis biológus, akkor a kínálat meglehetősen szegényes.

Buci Maci – 625 Ft (előfizetőknek 515 Ft) 29 oldal

Amiért le fognak rá csapni a gyerekek az az, hogy a kínai ipar műanyagjátékai figyelnek az újságba csomagolva. Az 5 tengeri állatot egy mágneses végű bot segítségével lehet kifogni. Ha már megunta a gyerek a horgászatot, akkor lehet homokformaként is használni, a barkácsolós mamák pedig gipszet is önthetnek bele.

A 3-8 éves korosztálynak szól hivatalosan az újság, de inkább javasoljuk a 6-11 éves korosztálynak, a feladatok nehézsége és a történetek szövegezése miatt.

A Buci Maciban 3 mesét találunk, sok rejtvényt, melyek más-más korosztálynak szólnak, illetve az edukáljuk a gyereket jegyében egy dupla oldalt a pikkelyesekről, amit a kicsik biztosan nem fognak érteni.

Süni – 395 Ft 63 oldal

A Süni valószínűleg azért ilyen olcsó, mert több minisztériumtól is kap pénzt, illetve a Budapesti Állatkerttel együtt adja ki a kifejezetten természetkedvelő gyerekeknek szóló újságot, immár 12 éve. Az, hogy milyen korosztálynak szól, nem derült ki sem az újságból, sem a nagyon korszerűtlen, mondhatni ronda honlapról sem, így csak tippelni tudunk. Ha a cikkeket nézzük a 10-14 éves korosztályt céloznánk be, ha a rejtvényt, akkor 5-8 éveseket jelölnénk be. Az újság kéthavonta jelenik meg, ehhez képest június közepén mi még a 2012/1-es számot tudtuk megvenni, amelyben számos téli téma volt, teljesen érthetően, de ezt 35 fokban olvasni, furcsa volt, másrészt megtudtuk belőle, hogy milyen programokról maradtunk le. Azzal biztattam magam – és a gyereket- hogy legalább már nincs tömeg az állatkertben, a már nem annyira friss vombatok kifutójánál. Az újságban jó sok cikk foglalkozik az állatokkal, de van növényekről szóló és tudatos vásárlásra ösztönző cikk is. A barkácsolókat sem hagyták ki, a befőttesüvegek újrafalhasználásáról szóló oldalakat még az ÚJ Széchenyi tervből is támogatták.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy hány gyerek fog nekiállni citromfüves olajat készíteni, vagy mézeskalácsot, ráadásul januárban. Szily Laci biztos boldog lenne, mert került bele halásznapló, amit nagy valószínűséggel vagy a horgászó apukák, vagy a témához valamit is értő gyerekek olvasnak csak el, annyira szakszerű. Ennek ellenére, ha elég profin fogunk tudni válaszolni a gyerek kérdéseire, pl., hogy mi a különbség a szajga és a zerge közt, akkor bátran vegyük meg a lapot. A képszerkesztőnek meg üzenjük, hogy tegye kissé átláthatóbbá az újságot.

Tapsi Gyermekmagazin 285 Ft – 34 oldal

Két gombóc fagyi áráért egy csomó időre leköthetjük a gyereket ezzel az újsággal. Az persze nem derül ki az újságból, hogy hány évesek számára készült, de azt jelzik, hogy a Facebookon is ott vannak, amelyre 13 év alatt nem lehet regisztrálni. Ránézésre pedig a 8-12 éves korosztály olvassa majd boldogan, vagy fejti a rejtvényeket. A tuti választás, ha hosszabb időre akarjuk lekötni a gyereket, ár-érték aránya pedig kitűnő.

Tapsi Holiday 295 Ft – 34 oldal

Hasonló design, hasonló kiadvány mint az előző, ki is derült gyorsan, hogy a Tapsi testvérét sikerült beszereznünk. Ez viszont már angol tudás nélkül nem igazán élvezhető, bár lehet, hogy izgalmas ismeretlen szavakat bemásolni a négyzethálóba. Azt, hogy mi a feladat, minden esetben két nyelven írják le, a viccek viszont angolul vannak, bár időnként, mintha a fordító elaludt volna, és néhány szövegbuborékot magyarul lehet olvasni. Az újság végén megfejtések is vannak, biztos ami biztos. Valamiért a szerkesztők a '90-es évek celebjeivel pakolták tele az újságot, a gyerek megfogja tanulni mi Ginger Spice igazi neve, vagy hogy ki a Pussycat Dolls fő tagja.

Geronimo Stilton 750 Ft ( előfizetőknek 600Ft) – 40 oldal

Színes, szagos, látványos újság Geronimo Stiltonnal. A híres gyerekkönyv 2000-ben jelent meg első ízben, és azóta hatalmas siker Európa szerte. A kiadó nyilván látott fantáziát az újságban, így Stilton egér kalandjait már újságban is lehet élvezni. A könyvet a 6-12 éves korosztálynak ajánlják, az újságban persze ajánlott korosztályról egy szó sem esik.

Nem tudom kinek a plédje alatt lapulnak csigák, álskorpiók, giliszták, és pillangók, de az újság szerint ha jól megnézzük megtaláljuk őket. Sajnos egy árva szó nem derül ki a felsorolt állatokról, pedig de kiváncsi lennék az ugróvillásokra, bármit is takarjon ez. A következő oldalon felteszi a lap a nagy kérdést: Melyik állat rovar? Na itt fog minden szülő sírógörcsöt kapni, és vadul megpróbálja majd visszaidézni, hogy vajon mit magyarázott Marika néni negyedikben környezetórán a rovarokról meg a bogarakról? Azért minden rajongót megnyugtatunk, van Stilton képregény is az újságban, igaz mindössze 4 oldalnyi, az újság a többi magazinnál bevált sémát követi mese-rejtvény-főzés-barkácsolás-egy kis állattan-némi edukáció.