Keszthelyről méltánytalanul kevéset beszélnek a Balaton többi településéhez képest, pedig gyakorlatilag van ott, amire egy nyaralni készülő ember vágyhat. Úgyhogy most meg is mutatjuk.

A balatoni üdülések ugyanis nemcsak arról szólhatnak, hogy vagy egész nap süttetjük magunkat (legfeljebb este elmegyünk utcabálozni), vagy egész nap kultúrprogramozunk (a part meg túl messze van): Keszthelyen strandolni és turistáskodni ugyanannyira lehet, és érdemes is. Mutatunk néhány képet kedvcsinálónak, aztán bővebben is kifejtjük, mit hol érdemes. Strandolni például a parton.

Strandok

Ebből több is van: a Városi strand, az 1864-ben épült szigetfürdő épületével, zenés szórakozóhellyel, több röplabda és strandfoci pályával, játszótérrel. (Az árlistát itt találja.) A Helikont az ötvenes évektől fokozatosan épült ki (bár 1927-ben nyílt meg). Ez gyakorlatilag egy öböl, amely kicsit nyugodtabb, mint a Városi strand (árak itt).

A zámori városrészhez közel található a Libás strand, a Phoenix vitorláskikötő közvetlen közelségében, esténként zenés bulikkal, ez is belépős. Van viszont szabadstrand is, a vízminőség itt is jó, büfék és vécék is találhatók. Ha ide menne, erre tájékozódhat.

Látnivalók

Már a sétálóutca, a műemlék (és műemlék jellegű) épületeket felvonultató Kossuth Lajos utca is rengeteg felfedeznivalót ad. A régi városháza, amely 1870 körül épült, ma a Goldmark Károly Művelődési Központnak ad helyet. Programjáról itt tájékozódhat. Közelében látható a Pethő-vagy Goldmark-ház, az utca legrégebbi műemlék jellegű épülete, Goldmark Károly zeneszerző szülőháza. Udvarának végében áll az 1780 körül épült zsinagóga.

A Fő téren található a Balaton Kongresszusi Központ és Színház, amely a város első mozijának helyén áll. 2002-ben avatták fel, ennek programjáról is itt tájékozódhat. Ugyancsak a Fő téren áll Keszthely legrégebbi épülete, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom. A gótikus templom 1390 körül készülhetett el. Magyarország legnagyobb felületű gótikus freskói díszítik. Építtetőjét, az 1397-ben kivégzett Lackfi István nádort itt temették el, a Festetics család síremlékei is itt találhatók.

És ha már a Festeticsek: a kastélyt semmiképpen se hagyja ki. A barokk kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte el, az épületet háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiségből áll. Kétemeletes könyvtári szárnyát 1792 és 1804 között alakították ki, amelynek eredeti bútorzata, és állománya – több régi enciklopédia és nyomat – is megmaradt. Az egész épület múzeum, érdemes sok időt rászánni arra, hogy körbejárjuk. Számos kulturális eseménynek is helyt ad, mind épülete, mind parkja, amelyben négyszáz éves fák is állnak. Itt van a Vadászati és a Hintómúzeum is, a kastély 500 éves pincerendszerében pedig a Balatoni Borok Háza, amely borkóstolóval egybekötött tárlatvezetést kínál. Ha további múzeumokra is kíváncsi, itt mindent megtalál. Ha pedig nem múzeumot, hanem élővilágot nézne, a Kis-Balaton sincs messze innen, ahol egyedül, kísérő nélkül bejárható tanösvény is akad.


Nagyobb térképre váltás

És egy kis plusz

Keszthelyen csak úgy sétálgatni is jó. A városi strand mellett hosszú móló áll, mellette szépen felújított park, padokkal, szökőkúttal. Utóbbiban kánikula idején rengeteg játszó, hűsölő gyereket észleltünk. A közelben sok a hangulatos kifőzde, büfé, a bazárban remek fagyizót is találtunk. A főteret most újították fel – láttak már olyan önkormányzati videót, amelyben dubstepre épül közterület? Na ugye.