Ugyan léteznek a balatoni kocsmákban, pubokban, koktélbárokban Balaton koktélok, de úgy vettük észre, hogy egyik helyen sem mertek annyira elrugaszkodni a jól bevált koktéloktól, hogy méltó módon leképezzék a tavat. Ezért kitaláltuk a Balaton-blog koktélt, ami pont olyan, mint a Balaton: alul barna, felül kék, ha felkavarodik, akkor meg elég csúnya.

Ez volt az elgondolás, meg az, hogy ne legyen több egy felesnél, nagy társaságban a fogyasztása is szórakoztató legyen, ezért a felhajtás előtt oda kell ütni a pulthoz vagy asztalhoz. Az elkészítést az első kapható pultosra bíztuk.

Az iszapréteget képező kávélikőr nagyon adta magát, ez határozta meg később a koktélt, de a tengerkék vízről le kellett mondanunk a fogyaszthatóság oltárán, mert a Blue Curaçao nagyon édes magában, kávéval meg aztán különösen borzasztó. Eleinte naplementét is akartunk, de a szirupok mind olyan sűrűek, hogy csak a pohár alján tudnak megülni, úgyhogy végül ezt a hangulati elemet is hanyagoltuk.

Végül a megoldás a Triple Sec lett a kávélikőr mellé, és nagyon kevés Blue Curaçao a tetejére, tényleg csak a színe kedvéért. Az eredmény pedig sokkal jobb, mint amire a felkért mixerünk bármikor is számított volna, ráadásul még a Balatonra is eléggé hasonlít.

A recept a következő:
- 2 rész Kahlua
- 2 rész Triple Sec
- 1 rész Blue Curaçao

Fogyasszák egészséggel és mértékkel! Mivel elég édes, inkább azt javasoljuk, hogy az este elején, amolyan partiindítóként kérjék a Balaton-blog koktélt.