A strandolásnak ugyan alapvetően a boldog, felszabadult kikapcsolódásról kellene szólnia, de ahol sok ember van együtt, ott mindig be kell tartani néhány elemi szabályt. A strandot íjjaj úgy élvezni csak akkor lehet, ha a többiek nem mennek az ember agyára, márpedig sajnos nem mindenki veszi figyelembe nyári szabadsága kellős közepén, hogy mondjuk nem egyedül az övé az egész Balaton. Felsoroljuk, hogy szerintünk mik a legidegesítőbb taplóságok, amivel az embert strandolótársai hergelni szokták. Minél jobban irritálja valami, annál több pontot adjon neki; amitől azonnal felforr az agyvize, annak egyenesen 10-et!

01. Túl közel

A strandolótársakkal a súrlódások rögtön megérkezéskor kezdődnek: nem túl szimpatikus dolog ugyanis, ha jön valaki, és a mi törölközőnkhöz-pokrócunkhoz túl közel teríti le a sajátját. Az embernek még egy strandon is joga van egy kis személyes térhez, aki későn érkezik, törődjön bele, hogy már elfoglalták a legjobb helyeket, és ne telepedjen rá mások nyakára, még akkor se, ha az a legjobb árnyékos/napos/vízbejutáshoz legkényelmesebb hely.

02. Lespriccelés

Tegyük fel, hogy ön kényelmesen elhelyezkedett a strandon, kicsit napozott is, de már úgy szakad a víz felhevült testéről, hogy úgy érzi, eljött az ideje egy kis lemártózásnak. Mit szeretne ilyenkor ön? Természetesen szép lassan, kényelmesen beleereszkedni a kellemesen hűsítő vízbe. Mi történik a valóságban? Amikor még csak a térdig érő vízben van, kontrollálhatatlan gyerekek vagy idétlen kamaszok telibefröcskölik felhevült felsőtestét a jéghidegnek tűnő vízzel, amitől ön önkéntelenül, görcsösen összerándul, miközben kevésbé artikulált hangok törnek fel a torkából. Rosszabb esetben a szemébe vagy orrába megy a víz, esetleg szárazon tartani kívánt haját vagy napszemüvegét fröcskölik le. Spriccelés: idegesítő.

03. Rácsöpögés

Nyilván a strand egy veszélyes üzem, ezért aki kimegy, az fogadja el, hogy előbb-utóbb nedves lesz. De azért az mégiscsak kellemetlen, ha az embert akkor fröcskölik le, ha az emberre akkor csöpögnek rá, amikor a legkevésbé számít rá: mivelhogy a szárazon van, mondjuk napozik vagy alszik. De aki ön mellett megy el a vízből kijőve, annak kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy kire csöpög rá, kinek a törölközőjét, újságját vizezi össze.

04. Beárnyékolás

Egy kósza spricc akármilyen kellemetlen is, mégiscsak véletlen figyelmetlenség műve. Annál nagyobb pofátlanság tudatosan úgy felállítani mondjuk egy napernyőt, hogy attól egy másik napozó is árnyékba kerül.

05. Odalabdázás

Meglepően sok személy érez labdázási kényszert 6 éven felül is, ha strandon van. Van, akit ez az örökös labdázás már önmagában is irritál, pedig igazából a dolog csak akkor válik idegesítővé, ha a focizók-röpizők-teniszezők-dobálózók képtelenek a játékot a kijelölt pályán tartani. Akivel előfordult már, hogy strandon heverészés közben egy óra alatt többször is oldalbafocizták vagy fejbehabteniszezték, az most biztos tíz pontot fog adni.

06. Beleszarás

Ez egy klasszikus, alapvető szabály, amit annak ellenére néhányan rendre áthágnak, hogy most már tényleg alig van olyan strand, ahol ne lenne tisztességes WC. A Balaton vízminősége ugyan kiváló, és ezen egy kis pisi nyilván semmit nem változtat, de valahogy akkor is elemi dolognak tűnik, hogy az ember ne végezze kis, főleg ne nagy dolgát abba a vízbe, amiben rajta kívül több százan lubickolnak.

07. Hangos zene

Van, aki úgy érzi, hogy az egész nyaralásnak egy nonstop partinak kell lennie, és ezt akként valósítja meg, hogy a strandra jó erős hangszóróval felszerelt zenegépet visz magával, és egész nap azt bömbölteti. Általában minél rosszabb valakinek a zenei ízlése, annál jobban szereti a többiek számára is hallhatóan játszani kedvenc számait, ami igazán durván akkor büntet, ha mellé odahallatszik még mondjuk a strand büféjében bekapcsolt rádió is, és így két külön zenét lehet egyszerre élvezni.

08. Kutya

Külföldön vannak direkt kutyás strandok. A kutyákat ezekre a kutyás strandokra kellene vinni, mivel a többség jogosan várja el, hogy ne fejvesztve rohangáló ebek között kelljen a valószínűleg pisis/kakis fűbe/homokba terített törölközőn meghúzódni. Nem kutyás strandon kutya ne futkosson, ne ugasson, ne csaholjon, ne nyüszítsen, ne ürítsen, egyszerűen ne legyen ott. Ha egyetért, magas pontszámot adjon!

09. Csöcs

Vannak direkt nudista strandok. A csöcsöket és farpofákat ezeken a nudista strandokon kell kitenni, mivel a többség jogosan várja el, hogy a strandon se kelljen ismeretlenek átsejlő, kibuggyanó vagy esetleg egyenesen közszemlére kitett nemi szerveivel szembesülnie. Ez a pont a monokini- és tangaelleneseké, ha idegesítik önt a pucérkodók, a tízes környékére kattintson! Ha viszont néha ön is lekapja a melltartót, esetleg betűri fenékvájatába a fürdőruhát a teljesebb barnaság kedvéért, vagy napszemüveg mögül csorgatja a nyálát a testfelhozatalra, akkor valószínűleg egy-két pontnál többet nem fog adni.

10. Szemét

A nap végeztével az ember távozik a strandról, és szerencsés esetben mindent el is visz magával, amit odahozott. Ez azonban sajnos viszonylag ritkán valósul meg: egy zsúfoltabb balatoni szabadstrand este nyolckor, a nyaralók levonulása után úgy tud kinézni, mint egy szeméttelep. A kukoricacsutkák, jégkrémes pálcikák, lángosos zsírpapírok, kólásüvegek, cigicsikkek és söröspoharak eldobására sokak szerint mentség, hogy a kihelyezett kuka már előző nap csurig telt, és azóta nem ürítették. Ezzel szemben tény az, hogy bármilyen körülmények között taplóság szemetelni, és bármilyen körülmények között idegesítő elnézni, ha más eldobálja a hulladékot, elvárva, hogy a többiek takarítsanak utána. De mennyire idegesítő? Ezt mondja meg ön!


Ön is tapasztalt már taplóságot strandon?

Önt mivel idegesítették fel, amikor a legutóbb vízparton pihent, vagy legalábbis próbált? Ha a fenti felsorolást nem találja elég kimerítőnek, írja meg nekünk strandolós horrorsztoriját a Velvet email-címére, az se baj, ha nem a Balatonnál történt!