A Podmaniczky pincészet 2011-es évjáratú balatonboglári rajnai rizlingjét és a Wekler pince 2008-as cabernet franc borát választották a dél-dunántúli régió legjobb borainak szerdán.

Szabó Géza, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a szövetség és a Pécs-mecseki Borút Közhasznú Egyesület ötödik alkalommal tartotta meg a régió bora választást. A megmérettetés célja, hogy a Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta térség öt borvidékén előállított sok jó minőségű nedű közül egy-egy kiváló, de mérsékelt - fehér borok esetében 1500, a vöröseknél 2500 forint alatti - áron kapható terméket ajánljon a térségbe látogató turisták figyelmébe.

A borászok idén huszonöt borral pályáztak a cím elnyerésére, a mintákat turisztikai szakemberekből, üzletemberekből, valamint újságírókból álló zsűri értékelte. "A bírálókat lenyűgözte a vörösborok minősége, egyes fehérborokból ugyanakkor hiányolták a frissességet, a gyümölcsösséget" - jegyezte meg Szabó Géza. Rámutatott arra, hogy a két legjobb bor, azaz a kőröshegyi központú Podmaniczky pincészet rajnai rizlingje és a Mecseknádasdon található Wekler pince cabernet franc bora méltónak bizonyult arra, hogy jövőre a régió turizmusának "imázsbora" legyen.