Mivel mostanában a nyár csak úgy hullámokban érkezik, akkor is csak pár napra, ezért igazán rizikós jó előre lefoglalni a szállást egy kellemes balatoni pár napra, hosszú hétvégére. Sokan mégis ezt választják, mert még az időjárásnál is kiszámíthatatlanabbnak tartják azt, hogy mikor, hova, mennyi időre tudnak szállást foglalni a tó partján.

Nekik próbálunk most segíteni, mert az utolsó pillanatos szálláskeresés elég reménytelennek tűnik elsőre, de néhány trükköt elsajátítva szinte bárhova játszi könnyedséggel tudunk szobát foglalni.

Tesztünkben a legkellemetlenebb vendégeket formáltuk meg, akik csak ketten vannak, és rövid időre szeretnének szállást találni. A legtöbb tómenti apartmantulajdonos csak több éjszakára, esetleg több főre adja ki a szobáit, házait, ezért halmozottan hátrányos helyzetből indultunk.

Olyannyira, hogy az ismert szálláskereső helyeket, de még a jól használható Zimmerinfót is nyugodtan felejtsük el, ha hirtelenjében akarunk leszervezni egy pár napos utat. Mi olyan harminc szállást kerestünk meg összesen három településen, de nem jártunk sikerrel. Többek között azért, mert ezeket az oldalakat sokan ismerik, sokan találják meg, így az itt lévő szállások hamar megtelnek, pláne így főszezonban.

Egy jó megoldást találtunk. Nemes egyszerűséggel a Google Mapset kell használni. Válasszuk ki a kívánt települést, és pásztázzuk végig a térképen. A legtöbb tómenti településen rengeteg olyan szállást, kiadó szobát jelölnek a térképen, amelyek nincsenek benne a nagy rendszerekben. Ezzel a módszerrel a korábbi harminc sikertelen próbálkozás helyett összesen három próbálkozásból tudtunk a három településen szállást találni. Előtte annyiban érdemes a gyűjtőoldalakról tájékozódni, hogy a térképen feltűnő, a gyűjtőoldalakról is ismerős szállásneveket ne hívjuk fel fölöslegesen.

Ráadásul a Balatonnál nyaralni egyáltalán nem drága, ha csak a szobaárakat nézzük, egy főre ellátás nélkül jellemzően 3000-5000 forintért találunk szobát egy éjszakára, ami egyáltalán nem tekinthető drágának, különösen, ha azt nézzük, hogy csak olyan szállásokat néztünk, amelyek nincsenek távolabb a parttól 100-200 méternél. A félpanziós felárak jellemzően 1-2000 forinttal dobják meg a számlát.

Ez a módszer leginkább akkor használható jól, ha tényleg csak pár napra, és maximum egy családnak keresünk szállást, ha olyan speciális igényeink vannak, hogy csoportosan mennénk, esetleg legalább egy hétre, akkor továbbra is érdemes jó előre lefoglalni a szállást, mert az idei tapasztalat azt mutatja, a Balatonon nincs válság, a hotelek és apartmanok szinte tömve vannak.