Siófok ugyan hivatalosan hemzseg az ingyenes és fizetős nyilvános vécéktől, de a gyakorlatban egy nyilvános vécé megtalálásánál körülbelül csak az nagyobb feladat a városban, hogy az ember éjjel-nappalira leljen. Néhány éve a Balatonra terjesztette ki munkásságát a budapesti kocsmai illemhelyek úttörője, Ági mama, aki rezignáltan figyeli, hogy az emberek mennyire igénytelenül szabadulnak meg salakanyagaiktól.

Ági mama szerint, akinek Siófok legfrekventáltabb parkjában van minden jóval felszerelt bódéja, egy este akár 18-20 embert is megbüntetnek a rendőrök Siófokon köztéri vizelésért, ötvenezer forintos bírsággal sújtva a részegen bokrokba vándorlókat, vagyis esténként akár milliós bevétel is összejön az emberek hanyagságából.

Míg a vécésnéni arra panaszkodik, hogy az emberek egyre hanyagabbak, a tetoválásra futja nekik, de 200 forint már nincs a vécére, az önkormányzatok pedig nem telepítenek elég nyilvános illemhelyet.

“A vasúttól a Balaton felé eső részen 19 darab nyilvános vécé van, ezek mindegyike ingyenesen vehető igénybe. Ezek a szabadstrandokon vannak, a fizetős strandok vécéi ebben nincsenek benne. A vasúttól délre eső részen a város felé öt darab nyilvános vécé van” – kontrázott rá a Siófoki Önkormányzat Ági mamára, de ha azt nézzük, hogy Siófok mekkora, és hogy esténként mekkora emberfolyam hömpölyög rajta, még az a két tucat vécé sem tűnik soknak.

Megkerestük a siófoki rendőrkapitányságot is, de ők Ági mama állításait se nem cáfolták, se nem erősítették meg. "Közös néven tartjuk nyilván, mint köztisztasági szabálysértés, amit több formában el lehet követni, szemetelés, vizelés, hulladék lerakása közterületen. A kollégák minden esetben intézkednek, ami azt jelenti, hogy figyelmeztetnek vagy bírságot szabnak ki. Siófokon a közterület felügyelők is büntethetnek" – nyilatkozta a rendőrség.