A hétvégén kánikula lesz, eső viszont aligha – ez a legjobb hír, amellyel a hetet indítani tudjuk. Hajtás után részletek makacs Tiszántúllal és extrém gombákkal!

Hétfőn napközben a Dunától keletre záporok, zivatarok alakulhatnak ki, a szél is élénk lesz, de a legmelegebb órákban így is 24-31°C várható, írja az Időkép. Kedden tovább melegszik az idő, 25-30 fokra számíthatunk, de a délutáni órákban felhős lesz az ég, a Tiszántúlon zápor, zivatar érkezhet.

A Tiszántúl már csak ilyen: szerdán sem valószínű, hogy csapadékmentes marad, de ekkorra már az egész országban több lesz a napsütés, mint nem. A maximum-hőmérséklet 27 és 32°C között alakul. A csütörtökön lesz a héten az utolsó csapadékos nap, pénteken és a hétvégén már visszatér a kánikula: 33-34 fokot is mérhetünk majd.

A Balaton vize most 24,6 fokos, szóval még a legnyafkábbak is belemehetnek – a hétvégéig ez csak fokozódni fog. Allergiások viszont készüljenek: az elmúlt héten a csalánfélék, valamint a kültéri gombák pollenkoncentrációja érte el a magas szintet. Alacsony koncentrációban jelen van még a légkörben a pázsitfűfélék, az útifű, a kender, a hárs, a libatopfélék és a lórom virágpora.