Amikor júniusban Tihanyban jártunk, szomorúan vettük tudomásul, hogy a decemberig tartó felújítások miatt a Balaton egyik legszebb panorámájának lőttek. Igaz, a régészeti feltárás miatt legalább csontvázakat is fotózhattunk, amire azért nem sűrűn van az embernek lehetősége. Az ígéretek szerint a Pisky sétány régészeti feltárása valóban befejeződött, csak az apátság oldalában lévő egyik ajtón olvasható, hogy azért még folynak a munkálatok, csak éppen kevésbé feltűnő helyen, ahova a látogatóknak tilos a belépés.

Ettől függetlenül még mindig háborús viszonyok jellemzik a bencés apátság környékét. Amint túljutunk a sok szuvenír- és kerámiaáruson, még mindig egy fémkerítéssel találjuk magunkat szembe pár ideiglenes illemhellyel, pihenő munkagépekkel, kőkupacokkal és szomorúan árválkodó látcsövekkel. Persze így is lehet panorámát fotózni, hiszen két fémrúd között még a tükörreflexes gépek objektívjeit is sikerült átnyomni, de ez akkor sem az igazi, így mindenki azon a pár méteren csoportosul, ahol véget ér az elkerített rész. Jó, pár hete még ennyi sem volt.

A kerítések egyébként már nincsenek túl jó állapotban, a felújításról szóló táblával sem találkoztunk, csak egy nagy fehér felülettel, amire valószínűleg egykor fontos információk voltak megosztva a közzel. A kedvencünk a három fából készült útbaigazító tábla, amelyek egyikén valaki egy virágot helyezett el. Tapasztalataink szerint az emberek nem morgolódnak, próbálják a legjobbat kihozni a helyzetből. Aki pedig zavartalanul akarja élvezni a kilátást, az apátság másik oldalán található cukrászdában egy 510 forintos jeges limonádé társaságában készíthet pár fotót.