Ha végre megérkezett az e-könyv olvasónk, már csak az a kérdés mi kerül rá. Ha jól beszél nyelveket ne olvassa tovább a cikket, csak keressen egy külföldi e-könyvesboltot, vagy a e-bookok mekkáját, az Amazont, ha nem akkor viszont nem lesz olyan könnyű az élete mint gondolta.

A nagy kiadók már felismerték, hogy van egy piaci rés amit érdemes lenne kihasználni, így a Bookline, a Líra és sok kisebb cég kínál e-könyveket. Érdekes módon a legnagyobbnak számító Alexandrában nem lehet elektronikus könyvhez jutni, helyette maradnak a független kiadók.

Ponyvát, most!

A Bookline hirdeti magát a leginkább, ezért ezt néztük meg először. Itt 1376 könyvet lehet letölteni, csak sajnos, a hazai könyvkiadók által favorizált epub formátumban, mely véletlenül sincs harmóniában a Kindle-vel. Ha ez nem lenne elég, akkor le kell hozzá tölteni az Adobe Digital Editions programot, és ezzel lehet a kütyünkre feltenni. A Bookline-nál főleg régebbi könyveket lehet megszerezni, 630 ft-tól 2600 forintig költhetünk itt el egy-egy könyvre.

A Multimédia Plázában, melyet a Kossuth Kiadó üzemeltet, jelenleg 1613 könyv vár arra, hogy megvásárolják őket. Kétféle formátumban érhetőek el, az epub mellett a mobit is választhatjuk, aminek a Kindle készülék tulajdonosok fognak örülni. Vannak ingyenes könyvek, főleg Mikszáth, Jókai és más klasszikus szépirodalmi alkotások szerezhetőek meg ingyen.

A Polc.hu szintén az epub formátumot részesíti előnyben, itt több viszonylag új könyv is beszerezhető, 490 ft-tól. Ők e-könyv readereket is árulnak, igaz a Koobe-k nem olcsóak, 30-50.000 Ft-t kérnek értük.

A Hónap Könyve viszonylag új vállalkozás, itt hetente kerülnek fel új könyvek a virtuális polcra. Heller Ágnestől Kéri Lászlóig kaphatóak itt könyvek, de nem kell megijedni, vannak könnyedebb témájú művek is. A könyvek egységesen 1190 Ft-ba kerülnek, és vannak akciók is. Pdf, mobi és epub formátumban tölthetőek le a könyvek. Előfizetés is van, gyakorlatilag krediteket lehet vásárolni, így a könyvek darabja 1000 Ft-ra jön ki.

Az Országos Széchenyi Könyvtár Digitális Könyvtárából pdf és lit formátumban tudjuk letölteni a könyveket, melyek közt sok az egyetemi kutatásokhoz szükséges darab van. Megszerezhetjük például Gubcsi Lajos közéleti írásait, hogy mást ne mondjunk, de Mikszáthokból itt sincs hiány.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban főleg szépirodalmi alkotásokat találunk pdf formátumban, de számos kézikönyv is elérhető itt. Az 1994-ben létrehozott elektronikus gyűjtemény az egyik legismertebb itthon, a sikerlistája alapján Pável István: Szex, szerelem és egyéb csacskaságok című könyve az egyik legolvasottabb darab.

Olvasónk Ákod Németországban él, és pontosan összefoglalta mi is a baj a magyar kiadókkal.

"A magyar e-könyvkiadással az a baj, hogy szinte semmi újdonságot nem adnak ki e-formátumban. Az új könyv kínálatuk egy vicc. Pl. miért nem lehet kapni Lörincz L. László legújabb könyvét? Vagy a Sárkányok táncát R. R. Martintól e-könyvként? Vagy miért nem adják ki újra pl. a Nemes Házat James Clavelltöl, ha antikváriumokban 40000 Ft-ért vesznek fel rá előjegyzést?

Ha én itt, Németországban, bármelyiket magyarul szeretném olvasni, az szállítási költséggel együtt ca. 5-6000 forint. A kiadó keres ezen 300Ft-ot. Ha kiadnák e-könyvben mondjuk 2000 Ft-ért, akkor a kiadó kereshetne rajta 600Ft-ot, a szerzö is (szemben a jelenlegi ca.100-200 Ft/példánnyal) és nekem sem kellene a két-háromszorosát kifizetnem, várni rá két hetet és izgulni, hogy hányszor veszítik el útközben. Arról nem beszélve, hogy lenne még fa, ami alatt lehetne olvasni és nem fél kilót tartok a kezemben, csak 170 grammot. Régi, jogdíj nélküli könyveket adnak ki alibiből, mert kimondva-kimondatlanul be vannak tojva többek közt pl. a kalózkodástól. Ezen könyvek azonban többnyire már ingyen elérhetők a MEK-ben (igaz, a PDF, TXT, HTML nem e-könyv formátumok, akármennyire is hiszik ezt egyesek. Nem erre találták ki.) Továbbá félnek attól, hogy a szerzők, fordítók hamar rájönnek majd arra, hogy mennyire lehúzzák őket és hogy azok saját maguk is eladhatják majd könyveiket olcsóbban, ámde úgy, hogy eladott példányokból 7% helyett minimum 30-40%-os részedésük lesz. Ez a nagy vízfejekkel és apparátussal dolgozó kiadóknak nem érdeke." - dühöng Ákos, aki szívesen olvasna magyarul.

Nehezíti a helyzetet, hogy teljesen érthetetlen módon , míg a papir alapú könyvek ÁFA-ja mindössze 5%, addig a mocsok reader tulajdonosoknak bizony 27%-os ÁFA-val kell megvásárolniuk olvasnivalójukat. Hogy, ebben mi a logika, az jó kérdés, aki tudja írja meg nekünk.

Ha többet szeretne megtudni a piacról, akkor olvasson E-könyv olvasó blogot vagy Könyvkonnektort.

A HVG információi szerint az Amazon jövőre a magyar piacon is megjelenik, mivel már felépítette Szlovákiában regionális disztribúciós raktárát, ahonnan ősztől szolgálja ki a cseh, a lengyel, valamint a szlovák vásárlókat. Magyarországra, Romániába és Horvátországba csak 2013-tól várhatjuk őket. Kérdés, hogy ez az e-könyv piacon is bővülést jelent-e majd.