Teljesen feleslegesen kelti mindenki a pánikot a Balaton vízállása meg a sok alga kapcsán, amikor itt a bizonyíték, igenis van víz Közép-Európa legnagyobb tavában. Persze az egyre alacsonyabb vízállásról a kép alapján aligha lehet pontos következtetéseket levonni.

A Pannon Közeli Világűr Projekt ballont eresztett az atmoszférába, hogy onnan készítsenek fényképeket a Kárpát-medencéről – írja az Időkép. A Hegyi Norbert vezette csapat Vas és Zala megye határáról engedte fel a ballonra erősített szerkezetet, amely 30-35 kilométer magasságból fotózta a Balatont (is). Az említett szerkezet egy hőszigetelt, UV-védett, fűtött, GPS-t, rádiókommunikációs eszközöket és kamerát is tartalmazó kapszula.

A csapat két éves munkával hozta tető alá a projektet (aminek Facebook-oldalt is szenteltek), és a hosszú felkészülés nem megy csodaszámba. Elég arra gondolni, hogy a léggömb háromszor magasabbra szállt fel, mint ahol a repülőgépek repülnek. Itt már látszik a világűr sötétje és a hőmérséklet se sűrűn megy mínusz 40 fok fölé. Az Időkép szerint ilyen magasságból 6-700 kilométerre is simán ellátni.

A kapszula a küldetés után sikeresen landolt Szlovéniában egy fa tetején. A csapat persze további felbocsátásokat tervez vele. Alant pedig megnézheti a 2011-es próbarepülés felvételeit egy videón.