Üdvözöljük ismét a Velvet Balatonblogjában, máris rossz hírrel kezdünk: az Esőtánc számos nemzetközi kutatóintézet becslései alapján arra jutott, hogy az idei nyár csupa eső lesz, és nem túl meleg. Jó, ők kicsit derűlátóbban fogalmaznak: „tehát megszakadhat az aszályos nyarak sorozata".

Meddig? Hogyan?

A szezonális előrejelzések  az átlagtól való eltérés valószínűségét tudják modellezni. Fontos tudni, hogy ezeknek az előrejelzéseknek a pontossága a napi időjárás-jelentésekhez képest alacsony, az eredmények általában akkor megbízhatóak, ha a modellek között nagy az egyetértés, mint most.

Az oldal, mint írják, nyolc nemzetközi intézet hosszútávú szezonális előrejelzései alapján dolgozott, a végeredmény szerint pedig nem csak az elkövetkező napokban, hanem egész nyáron a megszokottnál hidegebb és csapadékosabb évszakra készülhetünk. Kánikula azért így is lehet, csak az átlaghőmérséklet lesz kevesebb, mint a szokásos, és több lesz az eső. Az amerikai és brit intézetek jósolnak főleg sok esőt és az átlagosnál hidegebb időt.

Honnan tudják?

A szezonális előrejelzések alapvetően éghajlati adatokra épülnek, és elsősorban az óceánok felszíni hőmérsékleteinek adatait használják fel, ezek ugyanis befolyásolják az időjárás mintázatát. Viszont nem egyértelműek, nehéz kimutatni az egymást követő napok időjárásában, de hosszabb távon működik a dolog. Ha ennél bővebben is érdekli a téma, itt olvasgathat.