Ez a mondat hagyta el a torkunkat, amint extrém tókerülésünk során bekanyarodtunk a Csopak és Balatonfüred határvidékén álló Guruljon az élet nevű helyre. Azért írunk csak helyet, mert az ultrakedves Éva és Laci placca meghatározhatatlan: nem neveznénk se pubnak, se kocsmának, se kávézónak, se étteremnek, talán a leginkább ráillő kifejezés a menedék lenne. Az a menedék, amire az egész nap 35 fokos melegben, a tűző napon tekerő bringás vágyik.

A közvetlenül a Balaton-kör bringaútja mentén fekvő ház mindent megad, ami a kifáradt-kitikkadt bringásnak kell: házi készítésű szomjoltók (kólát ne keressen) és harapnivalók, indiai stílusú berendezés és illatos hársfalugasok, halk ambient-féle zene és a háttérben a Balaton látványa. Éváék elmondták, hogy 2010-ben alapították a helyet, aminek designját Laci hároméves thaiföldi tartózkodása ihlette. A háznál eleve mindig megálltak kerékpárosok hűsölni, néha vizet kértek, végül egy német bringáscsapat kérdezte, miért nem élnek a lehetőséggel? Éltek és mára olyan elismert hely lett a Guruljonból, ahova színészek, prominensek, gazdagok és csavargók egyaránt betérnek, sőt egyszer egy Luzernből Sanghajba tekerő bringás is idejött héderelni.

Ez az a hely, ahonnan az embert repeszgránáttal se lehet kirobbantani, befekszik egy lugas alá vagy egy függőágyba, gyömbéres-lime-os üdítőt szopogat, gigamelegszendvicset ropogtat, bámulja a tavat, és él, majd gurul. Mi kell még?