Amikor tavaly kerestük a Balaton-part parkolási kiskapuit, egy rendkívül egyszerű és sportos szabályba futottunk: tessék sétálni! Ugyanis a legtöbb felkapott balatoni városban nagyrészt a szűk belváros számít fizető parkoló övezetnek, így ha az ember egy pici sétát elvisel (hisz eleve andalogni megy a partra), akkor pár utcával arrébb, ingyen is lerakhatja a gépet. Ettől függetlenül e cikkben megnézhetik, változott-e a helyzet tavalyhoz képest.

Siófok

Tavaly sok panasz érkezett a vállalkozók által működtetett siófoki parkolási rendszerre, ezért idénre az önkormányzat kicsit gatyába rázta azt. A Siófok.hu szerint egy április 25-i rendeletmódosítással parkolóórákat telepítettek az Aranypart menti utcákba, és ezeket június 1-jén üzembe is helyezték (szeptember 15-ig működnek majd reggel 7-től este 8-ig). Siófok megmaradt egyzónás városnak, és az önkormányzat szerint tavalyhoz képest csökkentek is a díjak. Azonban a helyzet nem ilyen szép, a 320 forintos óradíj ellen lázonganak a szállásadók és vendéglátósok. Az ő megbékéltetésükre a város több, szállásokat érintő kedvezményt is bevezetett.

Új fizetős övezetnek számít a Beszédes sétány, a Lóczy Lajos és a Tamási Áron utca, és az Újhelyi strand közelében a Szigliget és Bethlen Gábor utca (a többit ezen a linken találja). Lehet venni turistabérletet is, egy hétre 5080 forintért, ez egy elég kedvezményes, 30 forintos óradíjat takar, ha lebontjuk (további bérletárak itt). A Városőrség és a parkolóőrök is minden eszközzel igyekeznek majd a honlap szerint felhívni a sofőrök figyelmét a megváltozott parkolásra, mielőtt bírságolnak. Itt is lehet további bérleteket venni, amik árait az alábbi linken tekintheti meg. Mobilparkolás is deklaráltan létezik Siófokon, erről itt olvashat.

Balatonfüred

Füreden több fontos változás történt, a leglényegesebb, hogy a Felsővárosban is kialakítottak fizető parkolókat. A háromzónás rendszerben a legolcsóbb zónába került a polgármesteri hivatal környéki három parkoló, amik közül kettő az Ady Endre út, egy pedig az Arácsi út mentén található. Térképet itt talál az új zónákról, ahova egész évben kell jegyet váltani.

Füreden tehát három zóna működik. A legdrágább a sárga, azaz a kiemelt zóna a Kisfaludy és a Blaha Lujza utcákban, a belvárosban, itt 260 forint egy óra parkolás, de szezonban 500-at kell fizetni. Az I. övezet csak szezonban fizetős (május 1-től szeptember 30-ig), a piros színnel jelzett zónában 240 forint egy óra kocsitárolás. Ide tartozik az Esterházy strand parkolója, a Szabadság utca alsó szakasza és az Écsy László utcai nagy parkoló. Szintén szezonálisan fizetős a II. (zöld) övezet, azaz a felsővárosi, önkormányzat környéki parkolók (ezek nem szezonálisak!), a Borsos utcai parkoló, a Honvéd utca és az ottani parkoló, a Huray utca (az itteni parkoló viszont ingyenes), a Csokonai utca, a Zsigmond utca, a Park utca, Az Erkel Ferenc utca egy része, a Liliom utca egy része, a Séta utca egy része és a Táncsics Mihály utca egy része. A Kisfaludy strand hatalmas parkolója ellenben P+R, azaz ingyenes.

Van napidíjas lehetőség is, a zöld zónában 1100, a vörösben 1600 forintért, de nem mindenhol (pl. az Esterházy strandnál nincs). A fizetés többféleképp lehetséges: lehet félkarúrablózni (azaz elnyeletni a sok drága érménket a géppel), sms-parkolni vagy drága bérletet váltani a parkolást szervező Probio Zrt.-nél. Nem változott az sem, hogy minimum negyedóra parkolást ki kell fizetni. Szezonban egyhetes turistabérlet is váltható a Tourinform Irodában, az Esterházy strand pénztárában és a Probio ZRT. ügyfélszolgálatán 8400 forintért. Bővebb információkért kattintson erre a linkre!

Keszthely

A városban parkolásról az azt üzemeltető Vüz Nonprofit Kft. honlapján lehetne elsődlegesen tájékozódni, azonban honlapjuk karbantartás miatt nem elérhető. Az önkormányzat honlapjáról azonban megtudható, hogy módosult a városban a parkolás: a Sörház utcai és az egykori kertmozi területén kialakított parkolókért kevesebbet kell fizetni, egy övezettel visszasorolták őket ugyanis. A kérirányúsított Rákoczi utcán pedig új parkolóhelyeket jelöltek ki. Amúgy a fellelhető 2007-es parkolási rendelet szerint május 15 . és szeptember 15. között kell minden nap fizetni (szezonon kívül vasárnap nem) a három zónára osztott fizetős helyeken. A díj 160 és 240 forint között mozog, emelésre utaló jelet nem találtunk. A mobilparkolás részleteiről itt olvashat, itt pedig a fizetős zónák kissé elavult, 2011-es térképét nézheti meg (sajnos frissebbet nem leltünk az interneten).

Tihany

Nem sok község fizetteti meg a parkolást, de a turisták özönével küzdő Tihany igen. A faluban április 1. és október 31. között kell fizetni változó összeget (200-400 forintos óradíj között mozog). Fizetős övezetnek számít a gödrösi parkoló, a rév környéki parkolók, a Borsos Miklós tér, a Kolostor söröző melletti parkoló, a Visszhang-dombi parkoló, a Bohém tanyával szemközti parkoló, a temető melletti parkoló és a sajkodi parkoló. Mivel Tihany maga nem nagy falu, ezért a Belső-tó felé eső utcákban kikerülhető a fizetős parkolás. Pontosabb információkat itt talál.

Badacsonytomaj, Fonyód

Fizetni kell még Badacsonytomajban a Felső parkoló, a Park utcai parkoló (és az abc környéke), az Alsó parkoló egy része és az Egry sétány vasút felőli oldala használatáért. Április 25. és október 31. között kell fizetni, az olcsóbb zónában 192, a drágábban 208 forintot óránként. További jegyeket és bérleteket, valamint bővebb információkat itt talál. Fonyódon változatlanul fizetős a Vigadó tér és a Fürdő utca egy része július 1-től augusztus 25-ig, 200 forint per óráért. A többi tóparti városban (Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonföldvár, Zamárdi) pedig tudomásunk szerint grátisz a várakozás.

Amire minden balatoni fizető parkolóban nagyon kell figyelni, hogy itt nem érvényes a nagyobb városokban megszokott ingyenes hétvégi parkolás, mivel akkor a legnagyobb a forgalom is.