Eddig a hőség miatt adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat, kedd hajnalban viszont az erős szél, és a heves zivatarok okozhatnak gondokat.  A veszélyjelzés szerint tizenkét megyében - Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest - továbbá Budapesten kedden 70 kilométer/óránál erősebb széllökésekre is számítani lehet.

A heves zivatar miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben. E szerint magas hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a tavakon.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az ország középső sávjában, a Sopron-Baja és a Miskolc-Nyíregyháza vonalak által határolt területen az északnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések 70-80 kilométer/óra között lehetnek. A reggeli órákban a Tiszántúlon, délután főként északkeleten lehet számítani zivatarra. Egy-egy intenzívebb zivatar viharos széllel, jégesővel is járhat. Késő este azonban megszűnnek a zivatarok, és jelentősen mérséklődik a szél - írta a meteorológiai szolgálat.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője az MTI-nek kedd hajnalban azt mondta: a tűzoltókat országszerte mintegy tucatnyi alkalommal riasztották fakidőlésekhez, leszakadt faágakhoz. Az OKF jelenlegi információi szerint rendkívüli esemény nem történt, nem okozott komolyabb károkat a viharos erősségű szél.