Új sorozatunkban balatoni helyeket próbálunk ki, kockás terítőstől a fine diningig.

A svájciak ellepik Magyarországot, mert a kis színes papírdarab már semmit nem ér, és az Egyenlítő pedig Magyarországon fog keresztülfutni – ilyen és hasonló nagyívű gondolatokkal találkozhatnak azok, akik a Karolina Fűszerkertjében fogyasztanak.

A balatonfüredi Karolina Kávéház tavaly nyitotta meg második egységét Tihanyban, az Echo Residence apartmanszálloda kertjében. A vendéglátási szempontból totálisan rossz helyen lévő étterem a helyi elit és a vitorlázók körében közkedvelt. Gyalog megközelíthetetlen, ha kocsival megy az ember, akkor viszont nem tud inni, így valaki biztosan szívni fog.

A kínálat nem túl széles, de ezzel nincs is baj, azzal inkább, hogy megérkezésünk után  vártunk egy darabig, míg végre valaki felbukkant. A felszolgálás negédes – tudják, az a régi dörzsölt, a vendéget körülzsongó fajta, már-már idegesítő, – az ételek pedig erős kezdés után mélyrepülésnek indultak.

A mentás zöldborsóleveshez kínált mascarpone édes volt, ami nem tett jót a levesnek, de ha az ember kihagyta az édes tejszínhabra emlékeztető mascarponét, akkor egy jó levest ehetett. A felszolgáló szerint azért nem volt forró a leves, mert akkor bebarnult volna a menta, így langyosan lapátoltuk be.

„A  leves és az előétel kellemes volt, különleges, kifejezetten passzolt is a hely hangulatához. Én egyértelműen gondos, nagy odafigyeléssel elkészítetett ételeket vártam a hely stílusa alapján. A levesben a mascarponés krém nagyon érdekes volt, és bár az egésznek nem volt kifejezetten borsóíze, azt éreztem, hogy ez egy prémium alapanyagokból profin elkészített leves kellemes ízharmóniákkal. Az előételnél ugyanígy, talán nem volt tökéletes, összességében ízlett, bár a bruschetta mintha kissé túl fokhagyma-központúra sikerült volna. A kenyér, amivel felszolgálták, sima, alig megpirított pirítós, kihűlve kissé nyúlós. A házi sajtra viszont egy rossz szavam sem lehet, omlós, ízletes, pont elég fűszeres, markáns ízű volt" – vélte egyik tesztelőnk.

A főételek terén jött a mélypont. A rántott hús parmezánnal és hasábburgonyával (3400 Ft) – ezért az árért szerettünk volna nagyipari hasábburgonya helyett házit kapni (mentségükre legyen szólva, ez extra kívánság volt, és nem szerepelt az étlapon), a rántott hús pedig elvileg parmezánnal volt panírozva, azonban az olajossága sajnos minden ízt felülírt. 

Hasonló volt a helyzet a Cézár-salátával (1790 Ft), ami persze ritkán emelkedik gasztronómiai magasságokba, de az olajízű kenyérkockákat szívünk szerint kihagytuk volna, és majonézes öntet helyett örültünk volna valami szofisztikáltabbnak. Persze, nem volt ez rossz, bár a kukoricadarabok előrecsomagolt salátára utaltak, mi szívesebben vettünk volna, ha nem a zacskóból érkezik az ebéd.

Mire kezdtük volna úgy érezni, hogy itt azért alaposan átvernek, jöttek az édességek, melyek helyretették a lelkünket. A túrógombóc  5 csillagos, a felhabosított tejföl és az alatta elrejtett eper megfelelő édességet ad. A belga csokoládétorta alja enyhén száraz, a teteje isteni, a mellé adott házi levendulafagylalt isteni, ez egyébként a kávéházból érkezik. Borban Liszkay, Karolina, Figula a befutó, egy deci 350-től indul.

„Nem ennék itt még egyszer, bár a kilátás gyönyörű volt, és a környezet is izgalmas, valami rettenetes nyávogós-nyálas zene szólt, szerintem túl hangosan, kifejezetten illúziórombolónak éreztem. Én a magam részéről nem szeretem ezt a fajta túl nyomulós vendéglátást, bár kedves volt a felszolgáló úr, én elvoltam volna a filozófiai fejtegetései nélkül is. Kicsit kellemetlennek éreztem, ahogy a különböző összeesküvés-elméletekkel próbált közvetlen és szórakoztató lenni." 

Sajnos az nem derült ki, hogy a konyhafőnök Kiss Gergely maradt-e, aki tavaly igazolt át a 67 étteremből, mely idén a Dining Guide legjobb 10 étterme közt van. Számunkra gyanús, hogy nem, ráadásul a hely leigazolt egy osztrák séfet, úgyhogy lehet, hogy csak a szakács bosszúja kísértett Tihany felett.

Karolina Fűszerkertje - Echo Residence

Tihany, Felsőkopaszhegyi út 35.

Árkategória: levesek: 1100-, főételek: 2900-11800.- édességek: 1200-

Hozzászólna?

Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!