Új küldetésünk: a környék legjobb péksüteményének megtalálása. Öt pékségben jártunk, Balatonalmádiban és Alsóörsön. A teljesség igénye nélkül a leghíresebb és a legnépszerűbb helyeket próbáltuk ki.

A helyiek nagy kedvence a Szabó pékség. A pékmester 1936 óta süt a település lakosai és a turisták nagy örömére. Minden reggel 6 és 10 között tart nyitva, ez alatt el is kapkodják a napi sütést. Reggel 8-kor a bagett már elfogyott, a választék elég szűk volt, itt tényleg csak a klasszikus péktermékek szerezhetők be. Mi egy sajtos pogácsát és egy kakaós csigát ettünk. A pogi nagyon finom, puha, a teteje ropogós, a csiga egyenletesen kakaós, ami jó, mert a külsejét sem kellett gyorsan befalni, hogy eljussunk a finom közepéhez, viszont az utolsó fala éppen ezért némi csalódást okozott.

Két perc sétára innen van a Pufi pékség. Nem hinnénk, hogy ugyanaz a törzsközönsége, mint Szabó bácsinak. Itt ránézésre az ipari gyors péksütemények színvonalát hozzák, kicsit levegős, felfújt tésztákkal, amik frissen finomak, másnap kemények vagy nyúlósak. Akkor már a mellette lévő Pufi reggelizővel jobban járunk, igazán csinos szendvicseket láttunk megfizethető áron.

Balatonalmádi főútja mellett komoly meglepetés volt, mikor találtunk egy Lipóti pékséget. Eddig is próbáltunk a Balaton környékén paleo termékeket vásárolni, ez itt sikerült először. Tartanak 3 féle paleo sütit, ehhez kifejezetten olcsón hozzájuthatunk az almádi üzletben. A paleo termékeket a Kemencés pékségtől szerzik be, egy mandulalisztes kenyér 950 forintba kerül. Láttunk még készételeket is, 350 forintért. Összességében pont ugyan azt hozza a cég itt is, mint a budapesti üzleteikben, aki ott szereti, annak itt sem lesz panasza.

Nem sokkal a Lipóti után még mindig a főút mentén egy gyanús külsejű kis építményben is felfedeztünk egy pékséget. Egy rozsos kenyérből készült virslis kiflit próbáltunk ki, benne valamilyen mustáros öntettel és virslivel. Igazán kellemes meglepetés volt, bár tagadhatatlanul a legrosszabra számítottunk az üzlet külsőségei alapján. Külön öröm volt, hogy forgalmaznak Cserpes termékeket is.

Az Alsóörsi strand mellett egy nagy kiülős terasszal és kisbolttal kiegészített pékséget találtunk. A helyiek által csak albán pékségnek nevezett komplexumban a kávé finom, a választék óriási, a minőség közepes. Amit veszünk, érdemes azonnal elfogyasztani, néhány óra alatt élvezhetetlenné válik a péksütik többsége. Finom, de tucat, felfújt, nekünk nem lesz a kedvencünk, de az éhhalál közelében megváltást jelenthet.

Kihagytuk kedvenc pékségét? Írja meg nekünk!