Három napon keresztül próbál megszabadulni a vérszívóktól a szúnyogirtásra specializálódott SZEMP AIR konzorcium a Balatonnál. A vérszívók elleni harc június 25-től, szerdától péntekig fog tartani, és minden nap este hatkor kezdődik, a remények szerint pedig péntek napnyugtáig lezárul – tájékoztatta a szúnyoghelyzetről az MTI-t Fekete Gábor, a konzorcium projektvezetője.

A szúnyogirtás vezénylését az önkormányzatoktól idén a katasztrófavédelem vette át, ennek köszönhetően az eddigi szerény, tóparti irtogatás helyett végre igazi, számottevő gyérítésre kerülhet sor. Ha az időjárás nem kedvez a kémiai anyagot kibocsátó légi járművek zavartalan működésének, a szúnyogok az eleve magas csípésszám további növelésével a csatát bár megnyerhetik, a háborút nem fogják, mert az irtást ebben az esetben csupán a jövő hétre halasztják. Megtudtuk, hogy az ország déli és nyugati területein számítanunk kell a legrosszabbra: az ázsiai tigrisszúnyog esetleges megjelenésére is.

A katasztrófavédelem egyik szóvivője az MTI-nek azt is elárulta, milyen mértékű lesz és mennyi pénzt követel majd az akció. Tavaly országos szinten összesen 687 ezer hektáron, idén 820 hektáron végzik majd a munkát, átlagosan hektáronként kétmillió forintért.

A katasztrófavédelem egy korábbi nyilatkozatai szerint országos szintű együttműködésre van szükség a szúnyogok elleni védelem szervezését illetően, mert az idei enyhe tél és a sok csapadék kedvezett a szúnyoglurkók fejlődésének a magyar folyók és belvizek területén.