A vendéglátóipar nem arról híres, hogy a túlfizetné az alkalmazottakat, így az életképesebb dolgozók gyakran apró stiklikkel, csalásokkal keserítik meg a tulajdonos életét. Na meg a vendégét.Előző cikkünkben azt szedtük össze, hogy csalnak a szakácsok, és a konyhán dolgozók, most pedig a felszolgálók kerülnek sorra. Információinkat legalább 20 éve a vendéglátóiparban dolgozóktól szereztük, akik szerettek volna inkognitóban maradni.

Ne legyenek illúzió, a felszolgálók nagy része nem kapja meg a borravalót, jó esetben egy bizonyos összeg felett a tulaj szétdobja, rosszabb esetben zsebre teszi. Ritka az olyan tulaj, aki odaadja a teljes borravalót.

Valami lemaradt

Ha számla gépi, ám a felszolgáló egyszer csak észbe kap, hogy valamit lefelejtett róla. Ha ezt kézzel írja rá, nem géppel, akkor szinte bizonyos, hogy a tulaj nem fog tudni a pluszban leszámlázott ételről vagy italról, így annak ára a felszolgáló zsebében marad. Ebben az esetben nemcsak a vendég jár rosszul, hanem a tulaj is.

Fantázianevek

Budapest ragu, Mátrai borzaska, vagy valami egészen különleges fantázianév. Ilyen esetben könnyen lehet, hogy valamilyen drágább ételt számolnak fel, a konyhából viszont az olcsóbb kerül ki. Honnan tudná a jó balatoni boroktól becsiccsentett külföldi, hogy mit is fizetett pontosan?

Hány személyes a tál?

Bár inkább az előző évezredre voltak jellemzők a 2-4 személyes tálak, ma is találkozni ilyennel csárdákban, klasszikus étteremben. A konyhán két főre megrendelt tál gyorsan négy főssé vált, mire kiér a vendég asztalához. Ha fel van vágva a hús, sok a burgonya vagy rizs, egy fél saláta figyel a tálon, akkor nem biztos, hogy annyi főre volt tervezve az étel, mint ahányan kapták.

Rövidek újragondolva

Márkás rövidet rendelt? Ki tudja, mit kapott helyette. Egy jó minőségű rövidital és annak gyenge mása között elég nagy a differencia, a feladat pedig csak annyi, hogy az olcsót átvarázsolják a drága üvegbe.

Jeges mínuszok

Egy három deciliteres pohárba akár másfél deciliternyi jég is belefér. Ez nem kevés, a 150 forintos decinkénti árral számolva poharanként akár 200 forintot is megspórolhat magának a felszolgáló.

Szeremley vagy olcsó PET palackos

Megismeri, hogy a hosszúlépése milyen borból van? Egy jó borász jó bora deciliterenként 400 forinttól kezdődik. Kicserélni gyerekjáték, szinte senki nem mondja meg, hogy mit iszik, ha pedig egy borszakértő kerülne az étterembe, a felszolgáló bocsánatot kér, és szó nélkül cseréli a poharat. De az is simán belefér, ha 1 deci helyett csak 0,8-at kapunk, néhány pohár után már jelentős haszonra lehet szert tenni.

Koktélok

Itt a legkönnyebb trükközni, nehéz ugyanis megmondani, hogy pontosan hány cent kerül valamiből a pohárba, főleg a sokadik ital után. Egy műszak alatt ezzel jól lehet keresni, főleg ha pörög a hely.

Kávé

A kávé a legnagyobb üzlet, de még ezt is lehet növelni. Ha igazán jó minőségű kávét tart az étterem, amelynek kilója 12 000 forint, akkor egy adag kávé (6 grammal számolva) 72 forintra jön ki. Ha ilyen kávét tartunk, 300 alatt nem érdemes adni az espressót. Ha viszont nem kerül 6 gramm kávé a főzőbe, vagy hozzátesznek némi zaccot (igen borzalmas, de néhány helyen még lehet ezzel találkozni), akkor azon is lehet nyerni.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!