Azt már tudjuk, ha máshonnan nem, hát a saját tapasztalatunkból, hogy a Balaton környékén az egy nap a gyakorlatilag nyomtalanul, a semmire elköltött pénz mennyisége könnyen elérheti a végtelent. Azt viszont eddig nem tudtuk, hogy mekkora az a pénzösszeg, amire minimálisan szükségünk van egy nyaraláshoz, ezért lementünk néhány napra spórolni a Balaton köré.

A terv az volt, hogy szimulálunk egy nyaralást, vagyis ha kifejezetten csóróskodunk, akkor jóval olcsóbban ki tudtunk volna jönni. A cél az volt, hogy legyen szállásunk, együnk, igyunk, strandoljunk, szóval a szó klasszikus érelmében kikapcsolódjunk, de a lehető legkevesebb pénzből úgy, hogy ne kifejezetten érezzük azt, hogy különösebben megszorítottuk volna a nadrágszíjat.

Az utazás költségeit nem számoltuk, attól függően, hogy milyen járművel megyünk, óriási a szórás, hogy mennyibe kerül az utazásunk. A lényeg az volt, hogy mennyiből jövünk ki, ha lent vagyunk a Balatonnál.

A tervünk az volt, hogy szállással együtt naponta 5000 Ft/főnél ne legyen drágább a nyaralás. Ezt végül bebuktuk, 5700 forintra jöttünk ki, de ha két apróságra odafigyelnek, amit mi elbénáztunk, akkor meglepően könnyű beférni a keretbe.

Szállás

Költségek 2 főre, 1 éjszakára, 1 autóval, sátorban, IFÁ-val

Füred Kemping és Üdülőfalu - Balatonfüred 6700 Ft
Napfén Kemping - Révfülöp 3800 Ft
Rév Kemping - Szántód 4100 Ft
Összesen: 14600 Ft
.

 Egyértelmű, hogy a legnagyobbat a szálláson lehet fogni. Méghozzá úgy, ha kempingbe megyünk. A Balaton környékén rengeteg kemping van a kicsitől kezdve a városméretűig, az árak viszont szinte ugyanazok mindenhol, a szolgáltatások színvonalában vannak eltérések, de botrányos kempinggel nem találkozunk. A lényeg, hogy 2000 Ft/fő/éj költséggel érdemes számolni a kempinget, és ebben már az is benne van, hogy kényelmesen beálltunk a kocsival a sátor mellé.

Ha nem autóval érkezik (vagy ha az autóját fifikásan a kemping előtt leparkolja), akkor kb. 1500 Ft/fő/éjjel is számolhatunk.

Kempingben lakni egyáltalán nem kényelmetlen, vagy csak minimálisan. Arra készüljenek viszont, hogy a kempingek nem arról híresek, hogy hajnalig tartanak a tivornyák, viszonylag korán elcsendesül az egész kemping, de ez nem is baj, a büdzsénkbe úgysem fér bele, hogy hajnalig piáljunk.

Mi három nap alatt, három különböző kempingben járva összesen 14 600 forintot költöttünk szállásra ketten. Ennyi pénzért (napi 2000 Ft/fő) csak nagyon, nagyon egyszerű hostelekben tudtunk volna megszállni, de jobbára ezekben sem. Ha az ember a Balatonnál szobában akar aludni, akkor érdemes minimum 4-5000 Ft/fő/éjjel számolni.

Evés, ivás

Egy olyan komoly zabálási kultúrával rendelkező országban, mint Magyarország, ahol egy ünnep és esemény sikerességét az elfogyasztott ételekben lehet leginkább mérni, meg a felszedett kilókban, egészen nyilvánvaló, hogy az ideális nyaralás is alapvetően az evésről szól, meg természetesen a piálásról.

Nos, el kell keserítenünk mindenkit, az sajnos nem fér bele egy szűk pénztárcára szabott pár napos pihenésbe, hogy túlságosan kirúgjunk a hámból, vagy hogy óriási adagokat pusztítsunk el egy étteremben.

A tervünk az volt, hogy a büdzsébe férjen bele mindennap egy rendes reggeli, egy normális főétkezés valamikor a nap második felében, üdítő, víz, fejenként legalább 3 sör. Ha nincs egy rakás pénzünk komolyan vehető éttermekre, akkor sajnos a Balaton környékén gyakorlatilag csak különböző hőmérsékletű, és a bomlás változatos állapotában lévő szemetet lehet kapni a part mentén étel gyanánt. Erről végérvényesen meggyőződtünk, amikor egy olyan lángost fogyasztottunk el Szántódon, ami már a júniusi előszezonban is erősen harcedzett olajban sült, simán lehet, hogy még pár szezonnal ezelőttről maradt a büfében.

Étel, ital

Svéd húsgolyók, pácolt karaj, paradicsom 5 db, 2l ásványvíz    2943 Ft
Teljesen ehetetlen lángos Szántód    1100 Ft
Instant grill    1200 Ft
Reggeli: croissant, felvágott, vajkrém, sajt    1082 Ft
Grillkolbász, pácolt tarja, tányérok, evőeszközök, poharak, gyümölcslé, üdítő    5084 Ft
Reggeli, péksütemények    832 Ft
Sör, üdítő    5465 Ft
Ehetetlen lángos Siófok    1880 Ft
Összesen:    19586 Ft

Nem is az a baj a szeméttel, hogy nem lehet rajta túl sokáig élni, ráadásul elveszi a nyaralásnak azt a részét, hogy az ember jól érzi magát mondjuk evés közben, hanem az, hogy baromi drága. Egy hangsúlyozottan ehetetlen lángos 5-600 forint a Balaton körül. Már akkor jobban jár valószínűleg, ha ezt a pénzmennyiséget inkább csak úgy megeszi, mint hogy elkölti valamelyik büfében.

De nem kell lemondani a jó ételekről, csak azt kell elfogadni, hogy a Balaton környékén feneketlen pénztárca híján az ember magának készíti az ételeket, és kész. Nekünk iszonyúan bevált a nem túl környezetbarát, de cserébe annál praktikusabb úgynevezett instant grillek intézménye.

A kempingekben mindig van tűzrakóhely, grillezni alapvetően szórakoztató, az instant minigrillek pedig a grillezés szívás részét szüntetik meg. Azt a folyamatot, amikor az ember bénázik a faszénnel, aztán nem tudja begyújtani, majd vár, hogy felmelegedjen a szén, aztán a végén tisztogatja a grillt, amíg legalább minimálisan lesz csak undorító. Az instant grill működtetéséhez csak egy öngyújtó kell, meg 20 perc türelem, amíg rendesen felfűt, és kezdődhet is a sütögetés.

Egy szett ára attól függően, hogy hol vesszük (Tesco, Auchan, Lidl, Aldi, kempingek saját boltjai) kb. 600-1600 forint között mozog. A mit érdemes grillezni kérdésre nyilván mindenki magának adjon választ, de ha megfogadják a tanácsunkat, akkor az Aldi és a Lidl termékeit részesítik előnyben. Meglepően magas minőségűek a különféle grillhúsaik, a bratwurst egészen parádés, de érdemes az aznap lejáró, 30%-kal árcsökkentett, pácolt húsoknál is körülnézni. Mi 650 forintért négy tökéletes szelet tarját fogtunk ki, bepácolva, előkészítve. Úgy pedig már tényleg nem akkora nyűg a grillezés, hogy még az ételek előkészítésével sem kell vacakolni.

Az pedig egészen biztos, hogy a legolcsóbb áruházi, előre elkészített, pácolt hús vagy hústermék is lényegesen jobb élmény lesz, mint bármelyik hulladék, amit a sétányokon kaphatunk, ráadásul jóval drágábban.

Ételekre és italokra összesen 19 586 forintot költöttünk, de semmiből sem a legolcsóbbat vettük, vettünk gyümölcslevet, szénsavas üdítőt, egy rakás ásványvizet, húsokat bőven, a reggelivel sem spóroltunk különösebben, hiszen mégiscsak az adta meg a napi étkezés gerincét. Ráadásul ebben az összegben a 3000 forintnyi tanulópénz, az összesen négy darab, emberi fogyasztásra alkalmatlan lángos ára is benne van.

Szórakozás

A szórakozást viszonylag szűken mértük. Ebbe a büdzsébe nem férnek bele olyanok, hogy egész nap valami kávézó teraszán urizálunk, vagy hogy hajnalig veretjük valamelyik balatoni diszkóban, ahogy az sem, hogy drága programokra fizessünk be.

De miért is akarnánk más szórakozást, mint mondjuk a strandon henyélni? Pár napra teljesen megfelelő ez a program is. Azért is választottunk szállásul kempingeket, mert ezeknek általában van saját strandjuk, így megspórolhattuk a jellemzően 500–1000 forint között mozgó strandbelépőt. Ráadásul a nagyobb kempingek strandjai simán nyújtják azt a szolgáltatási színvonalat, mint az átlagos strandok, van csúszda meg minden.

A szórakozás másik pillérét néhány sör adta, ebbe a büdzsébe az fér bele, ha naponta fejenként nem iszunk többet 3-4 sörnél.

Trükkök

Fent említettük, hogy mi két dolgot elszúrtunk, ezért kicsúsztunk a büdzséből, de ha ezekre odafigyel, könnyedén megúszható egy nap mindennel együtt 5000 forintból.

Az egyik, hogy vigyen magával evőeszközt, poharat, tányért. Mi ezt nem tettük, mert bíztunk benne, hogy meg tudjuk oldani az étkezést különféle büfékben, kifőzdékben. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy ha büfékben akarunk enni 3 teljes napon át, reggel délben és este, akkor valószínűleg feladja a harcot a szervezetünk, ráadásul túl sokat is költünk, kénytelenek voltunk kb. 1500 forintot elkölteni műanyag tányérokra, evőeszközökre, poharakra.

A másik, hogy a kempingezéskor figyeljen oda a parcellaárakra. Mi ezt a egyik helyen nem tettük meg, így sikeresen egy olyan parcellán szálltunk meg, ami a sima sátrasnál jóval drágább volt, ezzel újabb, körülbelül 3000 forintot buktunk.

Jó csóróskodást kívánunk a Balaton körül!

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!