Az északi part kisebb kocsmáit végigfröccsözve derült ki, hogy a kocsmárosokat három- négynaponta ellenőrzik a hivatalos szervek, elmondásuk szerint. Rendszeresen megjelennek fegyveresek is, akik a bútorok mögött a falat is végigvilágítják, hol találnak eldugott, zárjegy nélküli italokat.

Több vendéglátós is arra panaszkodott, hogy nehéz az előírásoknak megfelelniük – öt darab különböző mosogató szükséges, ha hamburgert is árulnak –, mert nagyon költséges, és emellett még a rendszeres ellenőrzésekkel is mindig akad valami probléma. Állítólag az ellenőrök annyira pontosan végzik a munkájukat, hogy a konyhákban lévő csempéket is végignézik, nincs-e valahol repedés, amin baktériumok, bogarak támadhatják meg az ételt.

Évek óta rendszeresen ellenőrzi a NAV a balatoni szállásadókat és vendéglátóipari egységeket, két évvel ezelőtt az ellenőrzött helyek kétharmadánál találtak problémát.