Bogláron a Platán strandnál az utolsó házsor és a strand közötti sétányon egy olyan száz méteres szakaszon elhelyeztek kb. egy tucat, meglepően ízléses és enyhén retrós hangulatú bódét, amik között padok, asztalok és székek találhatóak. Meg egy DJ pult. A bódék tetején egy-egy helyi borász neve olvasható, és az egységek este hatkor nyitnak ki. Értelemszerűen mindegyik miniborozóban más-más pincészet borait lehet megkóstolni, ettől hasonlít az egész rendszer egy multiplex-mozira: be lehet menni, és mindenki attól a borásztól iszik, akitől szeretne.

Mi az Országh, a Kalász, a Hujber és a Bujdosó pincészet borait próbáltuk ki, és miután a Pócz és a Légli borászat elég magasra tette a mércét, kíváncsiak voltunk, sikerül-e ismét megugrani a szintet az említett pincészeteknek. A hét végére egészen kikupálódtunk, annyi mindent tudtunk meg az egyes fajtákról és magáról a szőlőről is. Így harmadszorra maradtunk a fehérboroknál, de lecsúszott egy rozé is. Az örök kedvencek az Irsai Olivér és az Olaszrizling lettek, és több helyen is kiváló gyöngyözőborokat kaptunk, amit talán a borvidék specialitásának is tekinthetünk.

A Kalász pincészetben elmondta a kedves borászhölgy (aki év közben egy közeli gimnáziumban tanít), hogy a legveszélyesebb időszak az augusztus 20-ai hét. Akkor aztán elszabadul a pokol, a nemzeti ünnep hetén boldog-boldogtalan bort iszik a boglári szüreti mulatságban, teljesen mindegy, milyet. Vagyis egy a lényeg: hogy magyar bor legyen, ezért mondták a már valószínűleg spicces vendégek, hogy csak ne olaszrizlingből legyen a nagyfröccs, mert az idegen szőlő nem kell. Igen, ez tényleg megtörtént.

Két olyan bódé van, amelyikben ételt is adnak a borok mellé – hát róluk annyit, hogy a célnak megfelelnek, de nem az étkezés az, ami idevonzza az embereket. De őszintén szólva nem is a DJ a fő vonzóerő, aki a '90-es évek második felében bizonyára igényesnek titulált, de azóta méltán feledésbe merült számokat nyomatta. Nekünk zavaró éppen nem volt a zene, de simán meglettünk volna nélküle, viszont az egyik borozóban megtudtuk, hogy éppen emiatt fúrják az egész létesítményt a helyi lakosok: a DJ a szemben levő házsortól kb. 50 méterre helyezkedik el, és a hangfalak pontosan a házak felé vannak fordítva. Érthető, hogy az itt lakók vagy itt nyaralók nem repesnek az örömtől, hogy kötelező zenei aláfestés van valamennyi estéjükhöz. Kíváncsian várjuk, mi lesz a meccs vége, mi őszintén szólva annak drukkolunk, hogy menjen a DJ, hiszen bőven elég lehet a lakóknak a borozók zsivaját hallgatni.

Azért a legvégére hagytunk még egy pozitívumot: ingyen van a WC, és nemhogy szép meg kulturált belülről, hanem egyenesen kifejezetten elegáns. Amikor este 9 körül eljöttünk, makulátlanul tiszta is volt, pedig addigra elég rendesen megtelt a hely borkedvelőkkel. Őrület, eddig azt hittük, ilyen csak nyugaton van.

Hozzászólna? Itt megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!