Hatalmas felzúdulást váltott ki Olaszországban, hogy nemzetközi pedofil csoportok a pedofília napjává akarják nyilvánítani június 23-át. Már 40 ezren írták alá a kezdeményezést elítélő kiáltványt - áll a Corriere della Sera című milánói napilap hétfői számában. Az interneten szervezkedő pedofilok június 23-án Boy Love Day (kb. a pedofil szerelem napja) néven ünnepelni kívánják a pedofíliát. Lichtensteinben Boy Love Parade néven állítólag még felvonulást is terveznek.

    A Meter nevű olasz civil szervezet kiáltványban tiltakozott a kezdeményezés ellen. Az "Állítsuk meg az emberzabálókat" című manifesztumot már mintegy 40 ezer olasz értelmiségi, politikus, újságíró és átlagpolgár írta alá.

    Az internetes pedofília ellen évek óta küzdő Meter szóvivője szerint "nemzetközi pedofil körök kulturális legitimációra törnek." Meg akarják változtatni a közfelfogást, hogy elfogadott legyen a kiskorúakkal folytatott nemi kapcsolat az európai kultúrkörben.

    Giuliano Amato belügyminiszter felszólította a rendőrséget, hogy minden erővel igyekezzen visszaszorítani a pedofil tartalmat az interneten. Becslések szerint összesen 50 ezer weboldalon mintegy 50 millió pedofil kép lehet a világhálón. 2000 és 2005 között az olasz rendőrség 152 honlapot tiltott be.

    Gyermekvédelmi szervezetek adatai alapján Olaszországban 2000-2005 között 2406 esetben indult eljárás gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak miatt. Az esetek 74 százalékában kislány volt az áldozat, az esetek 47,3 százalékában pedig az apa volt a tettes. 3113 embert jelentettek fel és 146 esetben szabtak ki börtönbüntetést. A vádlottak 52 százaléka beismerő vallomást tett