Nem veszi át többé a brit trónörökös, Károly walesi herceg saját termelésű répáját a Sainsbury áruházlánc, mert a hercegi biozöldség nem felel meg a minőségi követelményeknek.
Nagy-Britannia harmadik legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi vállalata "csomagolási, szállítási és tárolási gondok miatt" nem hajlandó forgalmazni a Duchy Carrots (hercegi répa) márkanéven futó bioterméket.  

 

Hasonló hivatkozással felmondták Patrick Holdennek, a Soil Association országos biotermelő szövetség elnökének beszállítói szerződését is. Az elnök elmondta, hogy terményeit a Sainsbury egy távoli raktárba szállította, majd a csomagolás után kerül vissza a farmja melletti boltba. Álláspontja szerint a minőségi gondok "legalább részben" ebből fakadtak, a herceg és ő maga pedig több ezer biotermelővel együtt a centralizált raktározási és csomagolási rendszer "áldozatai."

 

A Sainsbury ezzel szemben arra hivatkozott, hogy 3-4 hónapig tárolták a hercegi répát Károly Gloucester megyei farmján, mielőtt beszállították. "Nálunk viszont elsőrangú szempont, hogy a termék friss legyen és kiváló minőségű, különben a vásárlók nem veszik meg" - nyilatkozta az áruházlánc szóvivője a BBC-nek.

 

Az 1869-ben egy kisbolttal induló Sainsbury mostanra a brit élelmiszer-kiskereskedelmi piac 16,4 százalékát uralja. 480 szupermarketet, 290 másfajta üzletet, valamint egy online bankot üzemeltet, és erősen szorongatja az ASDA és a piacvezető Tesco céget.
 
Forrás: MTI