Barnulás mindenáron - ez a jelszó, amelynek divatját egész iparág lovagolja meg. Teák, krémek, tabletták arzenálja segíti elő a barnaságot, amelynek népszerűsége Magyarországon az elmúlt években semmit nem csökkent.

 

A barnaság vékonyít, fiatalít, előnyös a világos színű ruhákhoz - ezek az érvek sokkal többet nyomnak a latban, mint az orvosok könyörgései, akik állandóan figyelmeztetnek az erős napfény veszedelmeire.

 

Sok ezer ember számára az erős napsugárzás kifejezetten veszélyes. A fényérzékeny bőrűeknek, a pigmentációs rendellenességben és bizonyos bőrbetegségben szenvedőknek, a különböző gyógyszereket szedőknek, a bőrrákosoknak, illetve a bőrrák előtti állapotban élőknek már a tavaszi napot is kerülni kell, hát még a júliusit - olvasható a szakorvosi figyelmeztetés az egyik kozmetikai szaklapban. Számukra a szolárium sem ajánlott.

 

Az egészségesek is óvakodjanak szoláriumozásnál a felforrósodott test túlhevülésétől - csak olyan helyet érdemes választani a csupán néhány perces szoláriumozásra, ahol légkondicionáló és tusolási lehetőség van.

Az önbarnítót lehetőleg zuhanyozás után, a száraz bőrre még viszonylag hűvösben érdemes felkenni, mert a testápolók is elősegíthetik az izzadást, a mégoly hamar beivódó krémek is akadályozhatják a bőr lélegzését.
Az önbarnító nem véd a nap ellen, csak a magas fényvédő faktorszámú krémek. Ezek közül is mást kell használni gyermekeknek és felnőtteknek, valamint érdemes megkülönböztetni a vízálló és nem vízálló fajtákat.

Akik fényérzékenyek, azok számára az orvos olyan tablettákat ajánlhat, amelyek elősegítik a belső fényvédelmet, de ezeket megelőzésképpen, a napozási szezon előtt kell szedni, tehát most már eső után köpönyeg lehet a megvásárlásuk. Ezek lényegében olyan antioxidánsok, amelyekben bétakarotin és különféle vitaminok, valamint cink és szelén találhatók. Hasonló alapanyagok vannak az úgynevezett barnító teafélékben is.
(Forrás: MTI)