A sós uborka néven ismert különleges orosz savanyúság 500. születésnapját ünnepelik Kalinyingrádban, s ebből az alkalomból kiállítás is nyílt a város szépművészeti és történeti múzeumában. A kiállítás megnyitásán természetesen kóstoló is volt a nevezetes ételből, de arra nézve nem hangzott el meggyőző bizonyíték, miért gondolják, hogy éppen 500 éve találták fel ezt az ínyencséget. A bemutató látogatói mindenesetre megismerkedhetnek a finomság történetével, elkészítésének különféle régi és új receptjeivel, és láthatnak néhányat a sós uborka készítésére használt régi és nem olyan régi edények közül.

A nyári sós uborka készítésének lényege, hogy rétegelni kell az üvegben az előbb leforrázott, majd megszárított ujjnyi uborkákat és a kaprot, majd az egészet újra le kell forrázni literenként 6 deka sót tartalmazó vízzel, a tetejére pici szalicilt kell tenni, és be kell kötni az üveg száját celofánnal: meleg helyen az egész néhány nap alatt megérik, s az uborka enyhe ízű és jó ropogós lesz. A téli variációhoz egy kevéske ecetet is tesznek. Oroszországban egyébként az ilyesmit nem annyira főételek mellé eszik, hanem inkább a vodkához harapják.(MTI)