A Spears-Federline gyerekelhelyezési per hétfői meghallgatásán kiderült, hogy Tony Barretto, Spears május 17-én kirúgott extestőre az a titokzatos férfi, akit Federline ügyvédjei napokkal ezelőtt "perdöntő jelentőségű" tanúként beharangoztak. A férfi megjelent a meghallgatáson, de sem Spears ügyvédei, sem a bíróság nem kívánta kikérdezni, így csak írásos vallomását terjesztették elő bizonyítékként. A zártkörű meghallgatás után tartott sajtótájékoztatón Barretto ügyvédje, Gloria Allred elmondta, a dokumentum részletesen kitér Spears viselkedésének kevéssé anyai vonásaira, úgymint "meztelenkedés a gyermekek jelenlétében, droghasználat, és a gyereke testi épségének veszélyeztetése".

Bár a beharangozó hírek hatására sokan úgy vélték, a bíróság már akár ma döntést hozhat a felügyeleti jog megvonásáról, az blöffszagú húzás nem bizonyult túl erős kártyának, Spears fiai egyelőre maradhatnak az anyjuknál.

A meghallgatás egyetlen új fejleménye, hogy az énekesnő ügyvédje, Laura Wasser bejelentette, nem képviseli tovább Spearst. Az ügyvédnő a People.com szerint hangsúlyozta: "Ebben nincs semmi személyes, és a világért se szeretném, ha bárki is úgy érezné, ejtettem Britneyt. Egyszerűen csak arról van szó, hogy néha az ügyvéd-kliens kapcsolatokban eljön egy olyan pont, amikor frissítésre van szükség". A popcrunch.com pletykablog értesülései szerint azonban persze Spears viselkedése áll a háttérben: úgy tudják, az énekesnő sorozatosan figyelmen kívül hagyja az ügyvédi tanácsokat, és nem tartja be az utasításokat.