Egy svéd vendéglős nyerte a hét végén a nagy múltú ír osztriga-nyitogató bajnokságot a galway-i négynapos nemzetközi osztrigafesztiválon.

Az osztrigaszezon nyitányaként 53. alkalommal megrendezett fesztivál egyik fénypontjának számító verseny 16 ország, köztük Thaiföld, az Egyesült Államok és Észtország résztvevőit vonzotta az Írország keleti partjainál fekvő öbölbe. A győztesnek kikiáltott Hasse Johannesson 30 osztrigát nyitott ki 2 perc 41 másodperc alatt, azaz bő öt másodpercenként bontott fel késével egy kagylót. A második helyezett kanadai 13 másodperccel maradt le mögötte.

A bajnokság héttagú zsűrije a szigorú szabályok szerint nemcsak a gyorsaságra, hanem a minőségre is ügyelt: büntetőpontokat vontak le a kagylónyitogatóktól a szilánkos feltörésért, a kagylóhús sérüléséért és azért is, ha a kapkodás hevében valaki összevérezte a nemes eledelt.

A szegénység és az osztriga mindig összeillőnek tűnik" - írta egykor Charles Dickens, ám a helyzet manapság alaposan megváltozott. Az osztrigaünnep a becslések szerint 8 millió eurós (több mint 2 milliárd forintos) bevételt jelent a helyi gazdaságnak. A látogatók mintegy 100 ezer osztrigát kebeleznek be, s ír recept szerint, az élményt fokozandó, sokan kortyolnak hozzá Guinness sört.
    

(Forrás: MTI)