Az inkák először jól felhizlalták a kiszemelt gyermekeket, és csak utána áldozták fel őket - mutatták ki hajszálaik izotópos vizsgálatával brit kutatók.
Az Andokban talált négy - fagyott, így rendkívül jó állapotú - gyermekmúmia hajszálainak izotópos vizsgálatával arra derült fény, hogy az áldozatra kiválasztott 6-15 éves gyermekek a paraszti életformára jellemző zöldségeket ették, de a feláldozásuk előtti tizenkét hónapban a társadalom vezető rétegének étrendje szerint többek közt kukoricán és húson éltek.
 Az izotópok változásai alapján az is kimutatható volt, hogy az utolsó három-négy hónapban a gyermekeket zarándoklatra indultak a hegyekbe, feltehetően az inka fővárosból, Cuzcóból, miután rituálisan megnyírták a hajukat. Ám azt nem tudják a kutatók, hogy végül is hogyan ölték meg őket. (MTI)