Több mint félszáz, 60-80 éves szódásüveg látható - a Magyar Országos Szikvízkészítő Ipartestület rendezésében - keddtől az IFE-Foodapest Nemzetközi Élelmiszeripari Szakkiállítás egyik standján.
Az A-pavilon 311 B standján igazi élelmiszeripari különlegességek tekinthetők meg, 2004-ben ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyv nemzeti értéknek nyilvánította a szikvizet. A vásárvárosban november 22-ig látható üvegek Bánffi István gyűjteményének részét képezik. A híres szikvízkészítő mester állandó kiállítása a Szegedi Víztorony épületében látogatható.

 

Deák László az MTI tudósítójának hangsúlyozta: a kiállítással nem elsősorban a régmúltra szeretnék felhívni a figyelmet, hanem a jelenre: a szódavíznek nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van, mostanában ismét népszerű üdítőital lett.

 

Ma Magyarországon 1500-an gyártanak szódavizet.
(MTI)