Egy orosz magánmúzeum vásárolta meg az úgynevezett Rothschild Febergé tojást mesés 9 millió fontért (mintegy 32 milliárd forintért) a Christie,s aukciós ház árverésén Londonban szerdán - jelentette az orosz sajtó.
Az Orosz Nemzeti Múzeum elnevezésű magángaléria sajtósa, Julia Ivanova szerint a vásárlás célja az volt, hogy a tojás visszajusson Oroszországba, a múzeum gyűjteményének dísze legyen, és mielőbb kiállíthassák.
Az árverésen Alekszandr Ivanov, a galéria tulajdonosa licitált a Rothschild-család számára készült alkotásra. Az orosz lapok úgy tudják, hogy a magánmúzeum már eddig is gazdag gyűjteménnyel rendelkezett a Fabergé- ház alkotásaiból.
A sajtós szerint a kakasos tojás mér elkészítése idején  is drágább volt, mint az ékszerésznél a cári család számára készült hasonló ajándéktárgyak. Mostani árában azonban szerepe van annak is, hogy az ilyen alkotásokból egyre kevesebb van - a művészettörténet úgy tudta, ismer minden elkészült tojást, mivel nagyon rég nem került elő ismeretlen darab -, valamint annak, hogy ezt évtizedek óta a Rothschild-család őrizte, kifogástalan állapotban van, és a Fabergé-műhely művészetének egyik csúcsát alkotja.
Julia Ivanova nem szeretné azt Viktor Vekszelberg dúsgazdag orosz üzletember beszerzéseihez hasonlítani: bár ő tíznél is több Fabergé-tojással bír, s ezeket már ki is állította, ideiglenes behozatali engedéllyel tartja a becses darabokat Oroszországban. Mindenképpen jobb  azonban ez is, mint amikor egy arab sejk vett meg egy hasonló alkotást, amely ezzel valószínűleg végleg eltűnt a közönség szeme elől.
A Rothschild-tojás a legdrágább orosz műtárgy, amely valaha elkelt aukción. A Fabergé-tojások legutóbbi árrekordja 9,6 millió dollár volt: ennyit fizetett a vásárló ugyancsak a Christie,s-nél egy New York-i aukción egy alkotásért, amelyet II. Miklós cár édesanyja számára csináltatott.
Az aukciós ház orosz hetén egyébként összesen 38,7 millió font értékben keltek el orosz műalkotások. (MTI)
Ez már korábban is Oroszországban volt