A jövő héttől ugyanis a királyi légierő (RAF) pilótatanonca lesz Vilmos, aki az elmúlt évben a szárazföldi hadsereg hadnagyaként szolgált, miután sikerrel végzett Sandhurstben, az első számú brit tisztképző akadémián. Hétfőn azonban átkerül a RAF kötelékébe, ahol harci helikopterek, majd repülőgépek vezetését fogja tanulni.
Vilmos ezzel családi hagyományt követ. Apja, Károly walesi herceg - II. Erzsébet királynő legidősebb fia - szintén helikopterpilótaként szolgált a légierőben, csakúgy, mint öccse, András yorki herceg. András - az uralkodó másodszülött fia - tényleges harci bevetésekben is részt vett a Falkland-szigetek visszahódításáért Argentínával 1982-ben megvívott háborúban, amiért azóta is általános megbecsülés övezi.
Vilmos azonban a tervek szerint csak fél évet tölt a RAF kötelékében, utána a királyi haditengerészet uniformisát ölti magára. Jövőre pedig otthagyja a hadsereget, és főállású királyi családtag lesz, készülve majdani uralkodói - és ezzel hadsereg-főparancsnoki - szerepére.  Arról nincs szó, hogy Vilmost aktív szolgálata idején Irakba vagy Afganisztánba vezényelnék. A brit hadsereg mindkét hadszíntéren a legnagyobb kontingenssel van jelen az Egyesült Államok után.
Vilmos öccse, Harry herceg - aki szintén Sandhurstben végzett, és bátyjáénál tartósabb katonai karriert tervez - mindenképpen szeretett volna egységével tartani, amikor azt tavaly Irakba vezényelték, ezt azonban hosszas mérlegelés után a brit vezérkar megtiltotta. A döntés előzményeként értesülések terjedtek el arról, hogy az iraki felkelő milíciák külön terveket dolgoztak ki Harry elrablására, sőt meggyilkolására, és a brit hadsereg vezetése szerint ezt a kockázatot nem lehetett vállalni. (MTI)