Tiltakozások hatására visszavonták Diana walesi hercegnő egy szőke hajtincsét egy internetes árverésről Új-Zélandon.
A tíz éve tragikus balesetben elhunyt brit hercegnő még 1995-ben ajándékozta hajfürtjét egy barátjának - írta vasárnapi számában a Sunday Star Times című wellingtoni lap. A TradeMe internetes árverési portál szóvivője szerint az ajánlatot azért kellett visszavonni, mert az sértett egy előírást, amely tiltja emberi testrészek adásvételét a világhálón.

A hercegnő hajfürtjét egy Bruce Gotobed nevű volt jezsuita páter, katolikus műtárgyak és ereklyék gyűjtője kínálta megvételre, aki saját állítása szerint két éve vásárolta azt egy amerikai gyűjtőtől. A hajtincset már egy éve hiába árulta a TradeMe-nél, s most a kritikák hatására vissza is vonta ajánlatát. "

A gyűjtő 600 új-zélandi dollárért (mintegy 80 ezer forintért) szeretne túladni Diana hajtincsén, amelyet a néhai hercegnő egy verseskötet mellékleteként ajándékozott el, s amelynek hitelességét állítólag Diana egy sajátkezű bejegyzése igazolja.

Az árverési ajánlatával felháborodást okozó Gotobed hangoztatja, hogy noha visszatetszőnek tűnhet, ősidők óta szokás a holtak haja egy darabjának megőrzése, s - mint rámutatott - "még a katolikus egyház is ereklyeként használta szentek holttestének részeit".

MTI
Az emberek olyan ügyek ellen harcolnak, amelyeket nem is értenek" - hangoztatja Gotobed, aki azt állítja, hogy birtokában van egy hajtincs John F. Kennedy meggyilkolt amerikai elnöktől is.