Háromszáz hírességet felsoroló listával vág vissza Párizs az amerikai Time magazinnak, amely december 3-i számának vezető anyagában nem kevesebbet állított, mint hogy "a francia kultúra halott".
A franciákat sokkoló kijelentést az Amerikában is híres Marcel Marceau pantomimművész halála után azzal is alá kívánta támasztani a Time, hogy olvasóinak feltette a kérdést: "Tudnak-e olyan élő francia művészt vagy írót mondani, aki nemzetközi jelentőségű?"
A Time címlapja és Donald Morrison szerkesztő polemikus cikke nyomán számos kommentár jelent meg az amerikai és a világsajtóban a francia kulturális modellről, amelyben (az amerikai gyakorlattól eltérően) fontos szerepe van az állami támogatásnak.
A tengerentúli támadásra a Culturesfrance nevű, a francia kultúra külföldi terjesztésével foglalkozó állami szervezet 300 francia és Franciaországban élő külföldi művész listájával vágott vissza. Ezen olyan nevek szerepelnek, mint Isabelle Adjani színésznő, a Daft Punk duó, Zao Wou-ki festő, vagy a lovasedző Bartabas, Michel Houllebecq író, Ariane Mnouchkine rendező vagy Sophie Calle fényképész.
A francia válasz a Time január 14-i keltezésű, legfrissebb számában jelent meg. A Culturesfrance anyagában azt hangsúlyozza, hogy  Franciaország és általában Európa páratlan termőtalaja a kultúrának és valószínűleg itt a legnagyobb az alkotók és gondolkodók gyakorisága. Az írás szerzője, Olivier Poivre d'Arvor hozzáfűzi, hogy kultúrán nemcsak magukat az alkotókat kell érteni, hanem egy országnak arra való képességét is, hogy befogadja mások kultúráját. Ebben Franciaországnak komoly előnye van, az egész világ alkotóinak otthont ad.
Az elvi érvelést támasztja alá a lista, amelyet a Culturesfrance úgy készített el, hogy 80 országban kérdezte ki a hozzáértőket. Ennek alapján állította össze ideiglenes felsorolását, amely azokat foglalja magában, akiknek nevét legalább 20 külföldi országban ismerik.
A Time által közölt első listában, amelyet a külföldi újságírók munkájának megkönnyítésére állítottak össze, szerepel a 300 francia vagy franciaországi kulturális híresség címe is. A cím mintegy felel a Time decemberi anyagára: "Virágzik a francia kultúra". (MTI)